Gezellig boodschappen doen?!

Er zijn mensen die zeggen dat boodschappen doen met je kind de hel is. Omdat ze bijvoorbeeld “zeuren”, overal aanzitten of zelfs weglopen. Zelf vind ik boodschappen doen met mijn kind juist ontzettend gezellig. Maar waarom dan? En hoe ziet mijn boodschappen doen er dan uit?

Er zijn mensen die zeggen dat boodschappen doen met je kind de hel is. Omdat ze bijvoorbeeld “zeuren”, overal aanzitten of zelfs weglopen. Terwijl het ook best gezellig kan zijn, maar ja, hoe doe je dat?

Wij zijn thuis echte funshoppers. Is er iets op, hebben we ergens trek in of zijn we wat vergeten? Dan wandelen we even gezellig naar de buurtsuper. Met de kleuter, die ook ooit peuter was. En dan hebben we dus echt lol. Ik omdat hij zo geniet, en hij omdat hij het echt een uitje vindt. Hij vindt het prachtig, zo’n winkel vol mensen en lekkere dingen.

6811083261_38f2f4d64e_o
Foto: JF Sebastian

Sommige mensen doen op zaterdag voor de hele week boodschappen, maar dat maakt het meteen een stuk gestrester. En dan moeten er volgens het CJG (Centra voor Jeugd en Gezin) regels gesteld worden, zoals ‘Blijf bij mama’ (hùh, doen vaders nooit boodschappen met hun kroost?), ‘Rustig lopen in de winkel’ en ‘Eerst vragen voor je ergens aan zit’. Los van de andere tips – sommige snijden soms best hout – vind ik het vooral erg ongezellig klinken.

Gezellig shoppen, maar dan echt

Regels? Die hebben wij niet. We laten ons leiden door de dag, de tijd die we hebben of de stemming waarin we zijn. We hebben wel een vast ritueel, maar dat heeft mijn zoon zelf bedacht. Eerst moet er een winkelwagentje komen en dat wil hij per se zelf pakken: centje erin, kettinkje eruit, wagen uit de rij trekken en klaar zijn we. Ja, dat duurt soms best wel eens even, en soms staan er mensen te wachten. En natuurlijk krijg ik dan de neiging om hem op te jagen of geïrriteerd te raken. Maar ik doe het niet: ik vraag hem wel netjes of hij hulp nodig heeft, maar hij doet zo zijn best, en mensen snappen heus wel dat zo’n kleintje nu eenmaal niet zo snel is. Door hem zelf te laten oefenen, gaat het ook elke keer een beetje sneller en beter.

Beloningskaarten?

Nog een tip van het CJG die ik totaal niet snap: zet beloningskaarten in. Ja, gezellig! Inmiddels weten we dat beloningen op zijn best amper werken en soms zelfs een negatief effect hebben. Het kan echter ook prima zonder deze ongezellige tips.

Hier mijn eigen simpele tips om boodschappen doen écht gezelliger te maken:

Neem ruim de tijd

Het tijdsbesef van kinderen loopt echt totaal anders dan dat van ons volwassenen. Heb je heel weinig tijd (en dus een stuk minder geduld)? Kijk dan of je op een ander tijdstip of zonder kinderen boodschappen kunt doen.

Door hem zelf te laten oefenen, gaat het elke keer een stukje beter

Niet te lang

Omdat tijd anders verloopt voor kinderen, kan een winkeluitje al snel te lang duren (of ben je vergeten hoe láááááng de zomervakantie vroeger duurde toen jij nog kind was?). Als je probeert niet over je kinds grenzen (en die van jezelf) heen te gaan en op tijd de winkel weer uit bent, zal je kind boodschappen doen niet als iets heel vervelends gaan ervaren.

Laat het los

Laat je plannen los, laat je oordelen gaan en realiseer je dat je heus wel thuiskomt met die boodschappen.

Doe het samen

8435976871_2f90a57c98_o
Foto: Jack Mallon

Je bent samen op pad, maak er dan ook een uitje van. Betrek je kind erbij, overleg over wat jullie willen eten en lekker vinden.

Probeer je te verplaatsen in je kind

Hoe moet dat zijn, als kleintje in een winkel met al die verleidingen? Natuurlijk zou je dan liefst alles mee willen nemen, en natuurlijk zul je daar dan ook om vragen. Nou en? Toon begrip, luister en probeer samen tot een compromis te komen. Ook daar leren kinderen van.

Leid af

Lukt het af en toe even niet met je kind, zorg dan dat je hem kunt afleiden met iets anders leuks. Daarvoor moet je dus eerst goed opgelet hebben om te zien wat hij leuk vindt.

Probeer je minder aan te trekken van anderen

We zijn allemaal kind geweest en we hebben allemaal moeten leren. En leren kost nu eenmaal tijd. Krijgt je kind het moeilijk in de supermarkt? Probeer te focussen op het leerproces. Als je geduldig blijft, doorsta je de storm een stuk makkelijker. En probeer je niet te verplaatsen in andere mensen die misschien een joekel van een mening hebben en vinden dat je ‘streng’ moet zijn of regels moet stellen. Je leert je kind namelijk heel belangrijke lessen: die van empathie en geduld. Dus probeer je niet in te beelden wat een ander misschien denkt, maar focus je op je kind die je hard genoeg nodig heeft.

En tot slot de belangrijkste tip:

Probeer te genieten!

Kijk, zie hoe je kind leert, de wereld ontdekt, zichzelf durft te zijn en maak je niet al te druk om dingen die bij nader inzien eigenlijk helemaal niet zo belangrijk blijken te zijn.

Veel plezier met boodschappen doen!

 

Deel je liefde
Joyce van den Bogaard
Joyce van den Bogaard

Redacteur bij hetkind.org, moeder van een puberdochter en een kleuterzoon, Montessori-adept, serie-binger, wikipediaverslinder, gadgetfreak en geïnspireerd in opvoeden en het leven door Alfie Kohn.

Artikelen: 27

2 reacties

 1. Herkenbaar! Net heerlijk genoten van het boodschappen doen met mijn heerlijke, eigenwijze ondernemende, 2 1/2 jarige peuter. En ja ze pakt heel veel spullen die we niet nodig hebben. En ja t duurt veel langer als ze d’r eigen karretje heeft en zij gaat zelf-scannen en bij elk artikel zich afvraagt of ze het wel of niet zal scannen.
  Maar ik geniet zo als ik bij alles wat ik pak dat lieve stemmetje hoor: “Mama, wat is dit?” “Dat is creme-fraiche, lieverd” “o mama, dat lust ik wel, voor in de soep he?”
  En ik moet zeggen dat ik vaak heel veel mensen om mij heen ook met mij mee zie genieten van dat geïnteresseerde minimensje achter d’r minikarretje 🙂

 2. Dag Joyce,
  Doe het samen! Dat is een mooie tip.
  Daardoor ben ik jaren geleden eens gaan denken hoe ik mijn kinderen kan betrekken in het boodschappen doen. Mijn uitkomst is om samen een boodschappenlijstje te maken.
  Eerst tekende ik de producten die we samen nodig hadden, later ben ik hier een product van gaan maken (want meer ouders wilden het hebben). Het resultaat is dat ik nu een campagne ben gestart om de productie van “Ga je mee boodschappen doen?” te realiseren. Zo hoop ik nog meer blije ouders en blije kinderen in de winkel te zien. Wil je meer weten? Kijk dan eens op facebook Ga je mee boodschappen doen of op de crowdfunding van http://www.doorgaan.nl/gajemeeboodschappen doen
  Groetjes en succes met Kroost,
  Sijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud