Een Kerst om nooit te vergeten: 5 tips voor een stressvrije kerst!

Kerst bij ons thuis herinner ik me vooral als een gestreste toestand: er moesten boodschappen gehaald worden en kerstbomen gesleept, er moest gesopt en gekookt worden en kleine irritaties liepen al snel hoog op. En die stress zet ik dit jaar definitief aan de weg.

Het kan ook anders: kerst zou een tijd van bezinning kunnen zijn. Van letterlijk en figuurlijk naar binnen keren, de warmte opzoeken in huis en bij elkaar. Je verbinden met elkaar en het afgelopen jaar overdenken, met de mensen die je het allerliefste vindt. Daarom mijn vijf tips voor een echt warme kerst zonder zorgen:

Hou het simpel

Kerstmis gaat niet over dure spullen en ingewikkelde menu’s. Het is de donkerste tijd van het jaar. Onze voorouders hoefden niet meer naar buiten om het land te bewerken, en trokken naar binnen, maakten vuur en vertelden verhalen. Die simpelheid wil ik ook met mijn gezin. Samen zijn, een goed boek of verhaal, een glaasje wijn en wat kaarsen aan. Meer hoeft het niet te zijn.

Leestips voor peuters en kleuters:

Wat willen de kinderen?

Candle blowing competition.
Mikael Wiman

Je kinderen zullen misschien eerst heel hard ‘patat!’ roepen – en ach, wat is daar voor een keertje mis mee? – maar als je doorvraagt komen ze misschien op verrassende dingen. Zo wilde mijn kleuter graag een slagroomtaart bakken. En mijn oudste zoon wil een film kijken met z’n allen. Als kinderen mee kunnen denken, dan voelen ze zich serieus genomen en dat zorgt voor saamhorigheid. Dat is ook een goede tip voor de rest van het jaar trouwens 🙂

Laat moetjes achterwege

Ik ken mensen die eerst naar hun schoonouders gaan, dan naar opa en oma, en tweede kerstdag naar de familie in Brabant en op de terugweg nog even bij de eigen ouders langs gaan. Het klinkt heel sociaal, en soms kom je er ook écht niet onderuit, maar is het allemaal nodig? Valt er misschien iets te combineren? Of misschien één dag visite, en de andere dag vrij? Hoe minder je moet, des te minder stress!

 

 

5216689014_82f5be809b_b
Chiot’s Run

Pot luck

Wat is er fijner dan delen met een groep mensen? De kinderen kunnen samen spelen, de groten kunnen praten, er is eten genoeg en het is nog eens relaxed ook. Een ‘pot luck’ komt uit Amerika overgewaaid en houdt in dat iedereen iets lekkers meeneemt en op tafel zet.
Als je van iets meer organisatie en minder verrassingen houdt, zou je voor-, hoofd- en nagerechten kunnen verdelen over de gasten, zodat er van alles wat is. En de mensen met keukenfobie mogen de drankjes meenemen. Enne… misschien ken je mensen die alleen zitten dit jaar en het ontzettend leuk vinden om ook te komen?

Keer naar binnen

Kerst lijkt vaak vooral uiterlijk vertoon. Kies dit jaar eens voor iets ingetogener activiteiten: wandelen in het bos, een spelletje, verhalen voorlezen of vertellen bij een vuurtje (buiten met een dikke jas aan!). Praat over het afgelopen jaar: hoe was het, wat hebben jullie gedaan? Wat was fijn? Wat waren de moeilijke momenten? En daarna kom je als vanzelf op het komende jaar: wat zou je graag willen doen of leren komend jaar? Wat willen jullie als gezin? Op deze manier kom je dichter bij elkaar en geef je extra betekenis aan kerst.

Vintage-Christmas-Tree

Namens KROOST: heel fijne kerstdagen en een gezond nieuwjaar!

 

Deel je liefde
Gabriëlle Jurriaans
Gabriëlle Jurriaans

Ooit ben ik begonnen als jeugdhulpverlener, maar heb me de laatste jaren helemaal op het schrijven gericht. Ik schreef eerder stukken over opvoeding voor onder andere NRC Next, De Groene, Vonk/ Volkskrant en voor verschillende tijdschriften en websites. Momenteel werk ik aan een boek en wil ik nieuwe projecten ontwikkelen, met name op het gebed van internetjournalistiek. Ik geniet erg van mijn twee 'knurften' waar ik elke dag van leer.

Artikelen: 58

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud