5 dingen die je kunt zeggen in plaats van ‘Goed zo!’

Er komen steeds meer aanwijzingen dat je kind prijzen voor goed gedrag, helemaal niet zo positief is als het lijkt. Zo laat ook een recent onderzoek zien dat kinderen de hemel in prijzen, averechts kan werken.

Er komen steeds meer aanwijzingen dat je kind prijzen voor goed gedrag, helemaal niet zo positief is als het lijkt. Zo laat ook een recent onderzoek zien dat kinderen de hemel in prijzen, averechts kan werken.


Maar wat kun je dan wél zeggen? Wij geven 5 praktische tips:

1. Dankjewel

Soms volstaat het om simpelweg te bedanken. Je kind voelt zich gewaardeerd en je leeft beleefdheid voor.

2. Beschrijf

‘Hé, je hebt je schoenen al aan!’

Kinderen willen niet steeds goed- of afgekeurd worden, maar wel graag gezien. Als je beschrijft wat je ziet, hoef je geen waardeoordeel uit te spreken.

3. Zeg wat het met jou doet

‘Ik vind het fijn dat je je speelgoed al in de bak hebt gedaan, dan hoeven we ons niet zo te haasten’.

Als je zegt wat voor jou prettig of handig is, zal dat je kind een goed gevoel geven. Kinderen willen namelijk graag nuttig en behulpzaam zijn.

4. Stel vragen

Als jij hard hebt gewerkt aan een project, dan wil je misschien ook meer aandacht voor je inspanning dan alleen: prima! Als je kind een enorme blokkentoren heeft gebouwd kun je interesse tonen door vragen te stellen: ik zie hier een deur, waar gaat dat naar toe? Wat zit er op deze toren? Wie woont er? Vertel eens wat meer over het kasteel?

5. Zeg even niets

Soms als je kind nog druk in zijn spel zit, kun je beter even niets zeggen. We zijn wel eens geneigd om in te breken, om te laten merken hoe fijn we het vinden dat ze rustig aan het spelen zijn, maar daarmee verstoor je je kinds gedachtes en ideeën. Lekker laten gaan dus.

Meer lezen? Dit boek heeft een enge titel, maar is een aanrader!

Deel je liefde
Gabriëlle Jurriaans
Gabriëlle Jurriaans

Ooit ben ik begonnen als jeugdhulpverlener, maar heb me de laatste jaren helemaal op het schrijven gericht. Ik schreef eerder stukken over opvoeding voor onder andere NRC Next, De Groene, Vonk/ Volkskrant en voor verschillende tijdschriften en websites. Momenteel werk ik aan een boek en wil ik nieuwe projecten ontwikkelen, met name op het gebed van internetjournalistiek. Ik geniet erg van mijn twee 'knurften' waar ik elke dag van leer.

Artikelen: 58

11 reacties

  1. Het meeste probeer ik inderdaad al te doen 🙂 vragen stellen werkt bij mijn twee jarige alleen juist averechts. Ze voelt zich heel rot als ze niet 123 een antwoord kan bedenken. Ik vind dat zo sneu!

  2. Wij zeggen hier vaak yes! als iets moeilijks gelukt is. Werkt goed, als ik afga op het yes! dat ik regelmatig uit z’n kamer hoor als iets helemaal zelf lukt.

  3. Hoewel ik me helemaal kan vinden in de onvoorwaardelijke ouderschapsfilosofie, moet ik toch even een opmerking maken over ‘he, je hebt je schoenen al aan!’ Ik vind dat namelijk net zo goed een prijzende reactie als ‘goed zo’. Want zo klinkt het namelijk wel. Er zit een oordeel in. In ieder geval door het woordje ‘al’, maar, al zou je dat weglaten, nog steeds door je manier van uitspreken. Het erg neutraal uitspreken lukt mij in ieder geval niet… Ik ben wel benieuwd wat je nog meer kan zeggen in plaats van ‘goed zo’, dus als lezers na mij nog suggesties hebben, dan houd ik me warm aanbevolen.

    • Goede opmerking. In principe zou je elke bemoediging, aanmoediging of interesse als een soort beloning kunnen zien. Mensen hebben nu eenmaal feedback van hun omgeving nodig, het zou niet goed zijn als alles op een muur van neutraliteit afketst. Waar het met prijzen vaak mis gaat is wanneer het doelbewust wordt ingezet om gedrag bij kinderen te veranderen. Daar zitten – maar dat zal je vast al weten – flinke haken en ogen aan. Een wat neutralere omschrijving haalt in elk geval de angel uit het gevoel van goedkeuring. Maar je hebt wel gelijk dat echt neutraal heel erg moeilijk is en ook niet altijd mogelijk. Intentie is eigenlijk dan belangrijker dan wát je precies zegt.

  4. Het is wel moeilijk hoor om te veranderen als je je hele leven zo ongeveer gehoord hebt dat het juist heel belangrijk is om “goed zo” te zeggen ….  het komt er vaak zo automatisch uit …. ik doe mijn best 🙂

  5. ik zeg iedere dag tegen mijn kinderen: ik ben trots op jou! ook al is het die dag niet zo verlopen als zij of ik liever hadden gehad.. en iedere dag ik hou van jou.. gewoon uit het niets.. tussendoor.. en leer ze ook aan dat ze moeten doen waar ze zichzelf prettig bij voelen.. en zeg ze ook dat dan alles veel beter lukt.. en van proberen kan je leren.. geduld is nog altijd het belangrijkste voor een ouder bij een kind .. zelf ontdekken en uitzoeken geeft ooit frustratie maar ook zelfstandigheid ..

  6. Ik zeg vaak tegen mijn dochtertje Jeeeeh toppertje!  Begint ze altijd te lachen en wordt ze enthousiast… heb het al tijd gezegt vanaf dat ze een paar maanden was en al dingen deed.. nu is ze bijna 11 maanden en begint nu steeds vaker zelf los te lopen. Als wij dan zo blij reageren  probeert ze het steeds vaker 🙂

  7. Ik vind het je kind verantwoordelijk maken voor het op tijd zijn erg gemeen. Het ligt namelijk aan jezelf hoe hard je trapt op de bakfiets, dan moet je harder trappen. Jij hebt de verantwoordelijkheid als ouder, hetgeen overbodig leek om te zeggen, maar het bovenstaande artikel lezende …. zie referentie naar bakfiets.

  8. Wat maakt het dat ‘prijzen’ van je kinderen ineens minder goed voor hen zou zijn?

    Daarentegen zeggen wij vaak, wauw wat goed van jou dat dit/dat jou gelukt is!

    Ik blijf prijzen omdat ik zie dat mijn kinderen er van groeien, maar ik zal ze ook in alle rust vertellen als iets minder handig gegaan is.

    • Uit heel veel onderzoek blijkt dat er negatieve effecten zitten aan prijzen. Faalangst en vaker liegen bijvoorbeeld. Maar ook dat op termijn kinderen er minder door gemotiveerd raken. Wat kinderen vooral nodig hebben is bemoediging, aandacht, waardering en evt feedback. Met prijzen (goed zo!) leg je de lat automatisch hoog waardoor een kind het gevoel heeft alleen te deugen als het alles goed doet. Een kind dat bang wordt om fouten te maken, heeft daar uiteindelijk last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud