Wat waren ze leuk, de inzendingen van onze poepverhalenwedstrijd! En jij mag meegenieten.
De winnaars hebben inmiddels als het goed is bericht gehad en krijgen binnenkort van uitgever Splint Media een exemplaar van ‘De Poepdokter’. Hoe leuk is dat? En dan nu tijd om te lezen wat de winnaars zoal hebben eh…uitgepoept.
Oh s**t!
Newborn
Ze plast meteen!
Super!
Alle luiers noteren hoor!
Oké!
Net verschoond en ze poept alweer!
6 maanden
En….!
En?
Ja! En? Hoe ziet het eruit?
Wat?
Haar luier!
Oh ja, die heb ik net verschoond!
En wat zat er in?
Euh!
Euh?
Beide, ja gepoept en geplast!
Oke! En?
Huh? Wat en?
Was het geel? Met vlokjes? Schuimde het?
Nee, het was gewoon!
Hoe gewoon?
Ja poep!
Dat snap ik, geel is goed, schuim niet!
Oh nee dan was het geel….!
Oké
12 maanden
Heeft ze nu eindelijk gepoept? Nee, ze perst wel!
Ach arme meis, dat moet pijn doen..
Toch even naar de huisartsenpost?
Overloop-poep?
Veel aanleggen en anders medicijnen.
Oké…
Dunne poep – zucht
Harde poep – zucht
2 jaar-
Yes!
Wat?
Geen diarree meer! En op de wc!
Wat fijn
Heel fijn, het dieet werkt lief meisje…
Geen soja en koemelk en je bent al bijna zindelijk!
Eindelijk goede poep!
En nu weer een keer provoceren hè?
Oh ja! Shit!
Esme Sluiman
Drukpunt of rustpunt?
Voor de ene is poepen een moment van bezinning. Een fractie op de dag waar je echt even alleen bent met jezelf. Waar het kleinste kamertje even gesloten is. Een rustpunt. Een moment om na te denken en jezelf te legen en te reinigen. Daarna kun je weer verder met waar je mee bezig was. Maar dan opgeruimder. Opener. Frisser.
Voor een ander is poepen helemaal niet zo leuk. Sommige kinderen, maar ook sommige volwassenen hebben grote moeite met de grote boodschap. Daar waar ikzelf, op een enkel buikloopje na dan, oprecht kan genieten van een toiletbezoek, zie ik in mijn directe omgeving hoe vervelend het kan zijn wanneer er niet lekker gepoept kan worden.
Iedereen poept, maar er wordt toch altijd nog ietwat viezig over gedaan. We leren kinderen van jongs af aan dat ‘het’ een beetje ‘bah’ is. Zelf trekken we vieze gezichten wanneer we de volgekakte luiers moeten verwijderen. Kinderen zien dat. De meesten trekken zich daar gelukkig niets van aan. Mijn zoontje is zichtbaar opgelucht wanneer het er weer op zit. Hij is nog niet in het stadium van het ‘stille genieten’ aangekomen. Hij moet er hard voor werken. En het doet hem soms pijn. Als kersverse vader – mijn zoontje is 8 maanden oud – vind ik drollen bijster interessant en sta nog net niet met een pincet en een vergrootglas klaar om de groenbruine worst te ontleden. Met het blote oog zie je gelukkig genoeg en herken ik stukjes wortel en broccoli terug. Maar voor het zover is heeft het voedsel een hele route afgelegd. Zijn roodaangelopen hoofd verraad hem dat het drukken kracht kost en het gaat me soms aan het hart dat het er niet zo makkelijk uitfloept als bij zijn vader.
Soms vraag ik me wel eens af of het genetisch bepaald is. Ben je als moeilijke poeper geboren of niet? Is er zoiets als een poep-DNA? Ik ken hele volkstammen die allemaal last hebben van hun spastische darm. Dan moet er toch meer tussen hemel en aars zijn? Soms zijn niet de darmen spastisch, maar wel het gedrag van de darmbezitter zelf. Ik ken heel veel mensen, die niet op het werk kunnen en/of willen poepen. Dat soort mensen zijn veelal vrouwen. Wat dat betreft ben ik blij dat ik een zoon heb. Wanneer er toch al een connectie is tussen poep en vies dan is het blijkbaar heel normaal dat jongetjes vies zijn en ook mogen worden. Jongens mogen door de modder kruipen, uit bomen vallen en ‘mogen’ per ongeluk wel eens een scheetje laten. Meisjes niet. Meisjes worden door de maatschappij toch nog altijd als prinsesjes gezien. Die mooi moeten zijn, voorbeeldig gedrag moeten laten zien. Nee, meisjes laten geen scheetjes en er komt al helemaal geen bruine derrie uit hun al dan niet gebleekte anusjes.
Dan is het toch makkelijker om een jongen te zijn. Ons zoontje gaat hopelijk in ieder geval een onbezorgde toekomst tegemoet. Zonder veel pijn en zonder al te veel zorgen. En of dat nu betrekking heeft op zijn ontlasting of niet. Dat maakt me eigenlijk geen reet uit.
Ronald Belkega
Van harte gefeliciteerd winnaars! Boek niet gewonnen? Het is natuurlijk ook gewoon te koop of te leen. Poep ze!