Wij willen pauze!

'Mam, we hadden geen tijd om te eten'. Steeds vaker krijg ik een volle broodtrommel terug van mijn kinderen. Wat is er mis met onze school, als leerlingen niet eens meer rustig kunnen lunchen?

‘Mam, we hadden geen tijd om te eten’. Steeds vaker krijg ik een volle broodtrommel terug van mijn kinderen. Wat is er mis met onze school, als leerlingen niet eens meer rustig kunnen lunchen?

Om een continurooster te kunnen draaien, heeft onze school tijd bezuinigd op net de twee leukste dingen: gym en buitenspelen. Lunchen en buitenspelen moet nu in een half uur gebeuren, waar de pauze eerst vijftig minuten duurde.

Ik baal ervan. De kinderen zitten al de hele dag stil achter hun bureautje in een muf lokaal. Het liefst zie ik dat ze veel meer naar buiten zouden kunnen, dat is namelijk veel gezonder.

In Amerika heeft een school er nu dit op gevonden: fietsbureautjes. Terwijl je sommen maakt, trap je ondertussen wat kilometers weg. Hartstikke leuk, betoogt Maria Guido van de website Scary Mommy, maar dat is geen oplossing. Kinderen krijgen gewoon veel te weinig pauze. Zo’n fietsje is leuk als extraatje, maar het is geen oplossing voor het grotere probleem dat er te weinig tijd is om even niks te hoeven en lekker te spelen.

Leren doen kinderen altijd en overal, ook als ze buiten in een klimrek hangen.

En ik ben het met haar eens: Kinderen moeten bewegen en hebben frisse lucht nodig. Maar de praktijk is anders. De druk vanuit de overheid om het standaardcurriculum erdoor te jagen, met zo min mogelijk middelen, is groot. Leerkrachten doen hun best, maar het blijft wringen. Ik vind het van de zotte. Mijn zesjarige krijgt huiswerk mee, omdat dat tempo zo hoog ligt. Mensen, hij is zes!

Als het aan mij ligt zouden we kinderen juist méér ‘nutteloze’ dingen laten doen. Van buitenspelen leer je samenwerken, en je blijft gezond. En handarbeid en muziek en kunst, daar groeit je geest van. En taal is altijd en overal, organiseer eens een debat of zo. En rekenen kun je ook in een project leren.

Luister naar de Engelse schrijver Tom Hodgkinson, die van luiheid een deugd maakt: Je hebt onbeperkte mijmertijd nodig, je hebt nutteloze bezigheden nodig om je geest vrij en scherp te houden. Juist op die momenten kom je op de beste ideeën, en kom je tot je recht.

En dat is wat ik alle kinderen zo gun. Geef ze spel. Geef ze vrijheid. Laat ze kind zijn, zo lang het nog kan. Leren doen zij altijd en overal, ook als ze buiten in een klimrek hangen.

 

 

 

 

Deel je liefde
Gabriëlle Jurriaans
Gabriëlle Jurriaans

Ooit ben ik begonnen als jeugdhulpverlener, maar heb me de laatste jaren helemaal op het schrijven gericht. Ik schreef eerder stukken over opvoeding voor onder andere NRC Next, De Groene, Vonk/ Volkskrant en voor verschillende tijdschriften en websites. Momenteel werk ik aan een boek en wil ik nieuwe projecten ontwikkelen, met name op het gebed van internetjournalistiek. Ik geniet erg van mijn twee 'knurften' waar ik elke dag van leer.

Artikelen: 58

6 reacties

  1. Op mijn beurt ben ik het met jou eens: laat kinderen lekker hun gang gaan en (buiten) spelen! Echter, ik denk dat het continurooster niet de boosdoener is. Immers, in een continurooster gaan kinderen niet meer of minder naar school, de uren zijn alleen anders over de dag verdeeld. Omdat kinderen in een continurooster eerder thuis zijn, hebben zij de hele middag de tijd om in een klimrek te hangen en zich te vervelen, heerlijk toch? Ik denk dat vooral onze jachtige maatschappij waarin prestatie en perfectie centraal staan een belangrijke aanjager is voor het inperken van de vrijheden van onze kinderen en niet zozeer een continurooster.

    • Ja goed punt. Het gaat niet om het continurooster, dat is juist wel erg fijn, maar om de waarde die we geven aan ‘nutteloze’ tijd. Door te schrappen in de tijd voor gym en spelen zeggen we eigenlijk dat die zaken minder belangrijk zijn.

    • Maar ook de verdeling over de dag maakt uit! Ik hoor van juffen dat ze s middags niet zoveel doen, omdat de kinderen te moe zijn. en dat komt door die korte lunch pauze. Ook verspreid over de dag is voldoende pauze nodig.

  2. Het is onverstandig om te schrappen in het gymnastiekonderwijs. Het vak is niet alleen leuk voor de leerlingen, maar ook belangrijk voor hun ontwikkeling. Recent bleek nog dat veel vaker jongeren op de eerste hulp terechtkomen na een val omdat ze niet meer geleerd hebben hoe veilig te vallen. Dit is een kenmerk van een gebrekkige motoriek. Om dat te voorkomen moeten leerlingen voldoende bewegen onder deskundige begeleiding. In de gymnastiekles dus. Ook in de strijd tegen overgewicht is een belangrijke rol weggelegd voor het gymnastiekonderwijs. Regelmatig bewegen helpt beter tegen overgewicht dan allerlei populaire maar ineffectieve dieetmethoden. Door schoolgezondheidszorg integraal te benaderen verwerft het gymnastiekonderwijs een volwaardige rol in het lesrooster, gelijkwaardig aan de andere vakken en ook dienstbaar aan die lessen.

  3. Goed punt: er zou meer pauze moeten zijn voor de kinderen. Op onze school wordt het semi continue rooster binnenkort geevalueerd. de directie gaf hierbij al aan dat vooral op de benodigde pauze voor de juffen gelet gaat worden. en natuurlijk,zij hebben ook pauze nodig.maar waarom speelt pauze voorkinderen geen rol in zo’n evaluatie? het continue rooster is niet gericht op de kinderen, of op het leren, maar op het makkelijker maken van combineren van werken zorg. en dat vind ik nog al mager.

  4. Een halfuur voor lunch en spelen is echt te weinig. Ik heb altijd op een Jenaplanschool gewerkt, waar we 30 jaar geleden al een continurooster hadden. Maar we hadden 45 minuten pauze tussen de middag. En eten deden we daarvoor. Als je ondertussen voorleest als leerkracht, kunnen de kinderen rustig eten en valt het onder het vak taal. Het lijkt me voor kinderen niet goed om zo kort pauze te hebben en voor leerkrachten al helemaal niet. Meestal moeten ze nog iets klaarleggen, dus komen ze aan pauze amper toe. Iets anders is dat, behalve dat de pauze lang genoeg moet zijn, er ook genoeg ruimte en gelegenheid moet zijn voor kinderen om bij te komen. Voor de één is dat lekker rennen buiten, voor de ander even niks, in een rustig hoekje. Zodat elk kind na de pauze ook weer lekker verder kan in de klas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud