Doe mee aan de actie #StopJoFrost

Een groep ouders, journalisten en opvoedkundigen heeft de handen ineengeslagen om actie te voeren tegen de TV-nanny Jo Frost. En jij kunt helpen!

Een groep ouders, journalisten en opvoedkundigen heeft de handen ineengeslagen om actie te voeren tegen de TV-nanny Jo Frost. En jij kunt helpen!

Op KROOST schrijven we regelmatig dat er flinke haken en ogen zitten aan een opvoeding die alleen gebaseerd is op het trainen van kinderen. Wij willen samen met ouders de dialoog aan gaan hoe het anders, liefdevoller en leuker kan. Daarom doet KROOST mee aan de actie #StopJoFrost.

Persbericht Actie #StopJoFrost: “Wij zijn een grote groep ouders, opvoeddeskundigen en pedagogen die een alternatief bieden voor de opvoedmethode van Jo Frost in het RTL4 programma ‘Nanny on Tour’. Wij denken dat de methode van Jo Frost te eenzijdig is en zelfs schadelijk kan zijn voor kinderen en ouders. Dit met name door het gebrek aan aandacht voor de gevoelens van de kinderen en waar hun gedrag vandaan komt. Ook biedt Frosts opvoedmethode geen lange termijnoplossing. Het baart ons grote zorgen dat de opvoedmethode van Jo Frost door onzekere ouders in Nederland als de norm zal worden gezien.Tijdens uitzendingen twitteren wij met hashtag #‎stopjofrost. Hoewel wij onderling ook verschillen in opvoedstijl, zoals alle ouders vooral moeten doen wat bij hen en hun kinderen past, zijn we het over één ding eens: het is essentieel om te kijken waar gedrag vandaan komt, te luisteren naar je kinderen en te werken aan een sterke band. Dat geeft de grootste kans op structureel goed gedrag, maar vooral – en nog belangrijker- op een gelukkig kind. We vrezen dat Nederland (voor zover dat al niet gebeurd is na de Amerikaanse versie van het programma van Frost) nu massaal de stout-trap en stout-kruk overneemt zonder aandacht voor de achterliggende oorzaak van het gedrag van hun kind. Ook toont onderzoek aan dat als ouders denken dat hun kind hen expres tergt, dit een een risicofactor is voor kindermishandeling. In de laatste (en eerste) aflevering van Nanny On Tour werd duidelijk gesuggereerd dat het kind zijn moeder expres tergt.”
De actiegroep wil zoveel mogelijk tegengeluid maken en stelt een aantal leden beschikbaar voor interviews en andere media, namelijk: Eva Bronsveld (bekend van het boek Temperamentvolle Kinderen), Roos Schlikker (journalist en tafeldame bij DWDD), Marielle Beckers (Buro Bloei), Gabriëlle Jurriaans namens KROOST en Eva Munnik (journalist en initiatiefnemer van #StopJoFrost).
Wil je mee doen aan deze actie? Hou dan KROOST goed in de gaten op Twitter en Facebook. Je kunt tijdens de uitzendingen van ‘Nanny on tour’ mee tweeten met #StopJoFrost. Hoe meer geluid, hoe beter!
Deel je liefde
Gabriëlle Jurriaans
Gabriëlle Jurriaans

Ooit ben ik begonnen als jeugdhulpverlener, maar heb me de laatste jaren helemaal op het schrijven gericht. Ik schreef eerder stukken over opvoeding voor onder andere NRC Next, De Groene, Vonk/ Volkskrant en voor verschillende tijdschriften en websites. Momenteel werk ik aan een boek en wil ik nieuwe projecten ontwikkelen, met name op het gebed van internetjournalistiek. Ik geniet erg van mijn twee 'knurften' waar ik elke dag van leer.

Artikelen: 58

29 reacties

 1. Ik begrijp dat je opvoedkundig andere ideeën hebt, maar om dat op deze manier je ideeën te laten horen vind ik niet netjes! En dat druk ik nog zacht uit.

 2. Mijn interesse in Kroost is hier mee #stopkroost ..juist gestopt! Wat een belachelijke actie op de persoon gericht. Voor wat en wie vragen jullie nu eigenlijk aandacht??

  • Dat vinden we uiteraard heel erg jammer 🙁
   De actie is natuurlijk niet tegen de persoon Jo Frost gericht, maar tegen het programma en de methodes die gehanteerd worden. Wij willen aandacht voor het feit dat er andere, liefdevolle manieren zijn, waarbij het contact en de relatie tussen ouder en kind voorop staat. Daarbij denken we dat een kwetsbaar gezin, niet in zo’n programma thuis hoort, maar echte hulp moet krijgen. Die horen niet als (leed)vermaak op tv.

   • ja lekker vooruit aaien de kinderen van tegenwoordig! daarmee komen ze er wel. Alsof de maatschappij altijd naar je gevoelens luistert. De wereld is soms had en daar moet je mee om kunnen gaan. Nee is nee, klaar simpel. Je gaat toch niet in discussie met een kind van 5? ik wil nog niet slapen, ik wil dat niet eten.. bla bla..

    wat een onzin dit. Jo komt binnen in gezinnen die soms ook volledig ontspoort lijken. Denk dat je blij mag zijn dat er iemand zich om het gezin bekommerd. en de ouders wat meer ruggengraat geeft om ze op te voeden. Staan jullie er überhaupt wel bij stil waar die kinderen wellicht eindigen als de situatie zo door gaat als hij was? juist doordat ouders geen duidelijke grenzen hebben ontstaat er een kloof tussen ouders en kinderen. Deze wordt nog groter in de pubertijd. En dat is een leeftijd waar echt serieuze problemen kunnen ontstaan. Doordat het kind de ouders niet meer serieus neemt of doordat ar altijd gedoe is geweest vanwege de opvoeding, gaat zo’n kind niet meer naar de ouders voor hulp. En logisch, wij volwassenen vragen ook geen hulp aan mensen die het niet op orde lijken te hebben, of niet lijken te weten wat ze nu eigenlijk willen.

  • Ik vind deze actie stopjofrost onzin. Ik kijk al jaren en ik zie totaal geen negativiteit in hoe zij met de kinderen omgaat. Toen zij naar Nederland kwam schrok ik niet van haar opvoedingsmethode maar eerder van de vrouw wat ik zag in de 1e aflevering dat ze haar kind harde klappen gaf. Ik vind dat je geen actie kunt oprichten om te voorkomen hoe andere kinderen opgevoed worden. Zo’n stop actie zal ik denk ik niets uithalen. Want jo frost doet dit al jaren. Ze is een opvoedingsdeskundige en nu komt ze naar Nederland om mensen te helpen en dan krijgen we dit! Geen woorden voor.

 3. we hebben hier duidelijk te maken met een groep mensen die niet goed gekeken hebben naar de technieken en het programma. Het feit dat er wordt gezegd dat Jolanda Frost niet kijkt naar de problemen suggereert dit al. Het eerste wat Jo Frost doet is juist kijken waar het gedrag vandaan komt. Een beetje jammer dat je je mening laat weten met zo’n kinderachtig actie.

 4. Ben het niet met jullie eens, ik denk dat we juist Jo nodig hebben en jullie hebben het over dat we liefdevol moeten opvoeden, maar ik denk dat we heel veel prinsjes en prinsessen hebben in Nederland. En dat we veel te veel willen praten en de kinderen zelf laten bepalen. Soms is het denk ik voor sommige kinderen, juist nodig dat we wat duidelijker zijn. En ik spreek uit ervaring want mijn puber van 16 was redelijk van het pad af. En ik denk dat we als ouders toch een beetje gefaald hebben. Dus denk ik dat als we meer Jo Frost methode toepassen dat sommige kinderen daar echt van profiteren. En zeker de ouders want die leren denk ik het meest van Jo Frost. En jullie actie vind ik erg flauw wat waar kunnen deze ouders anders hulp krijgen……..er wordt alleen maar gekort op jeugdzorg en opvoedpoli s.

  • Mee eens, de kritiek op de nanny, Jo, bevat een kern van waarheid,… Echter typisch Hollands, er moet weer gepraat worden over ‘alles’ waardoor we doodsbang zijn we geworden onderhand om eens iets korter door de bocht te gaan.
   Ik

 5. Wat n afkeurende reacties, had ik niet verwacht. Ik denk dat het tijd is voor een tegengeluid, want ik word een beetje verdrietig van ouders die bij elke oprisping van hun kind beginnen tellen: 1…2… er hoeft echt niet eindeloos gewroet te worden in de kinderemoties, maar oprecht kijken naar je kind en vragen stellen alvorens te gaan tellen kan echt geen kwaad, daar krijg je geen prinsenkinderen van maar kinderen die zich gehoord voelen en zich beter leren uitdrukken ipv uitleven. Ben benieuwd naar jullie andere kijk! En als ouder altijd bereid te leren 🙂

 6. Ik sluit mij Volledig aan bij de reactie van Cynthia en Mirelle! Natuurlijk moet zo’n programma een kwetsbaar gezin niet als leedvermaak neerzetten maar helaas zijn er heel wat gezinnen die in die categorie vallen en als zij daar iets constructief uit op kunnen pikken is dat natuurlijk de uiteindelijke bedoeling! Gingen we nou maar eens met z’n allen ‘gewoon weer opvoeden’ 😉 (zo’n soort boek zou standaard in ieder kraampakket moeten zitten)

 7. beste mensen als moeder en werkzaam in het onderwijs ben ik van mening dat de actie stop jo frost volledig onzinnig is. Jo Frost heeft punt a al zeer veel ervaring het opvoeden en begeleiden van gezinnen en kinderen. Het is niet de eerste de beste. Daarnaast ben ik persoonlijk van mening dat wij in Nederland in het algemeen doorslaan in het pamperen van onze prinsjes en prinsesjes. U wilt niet weten hoevaak ik ouders hoor..overleggen..met hun tweejarige wat ze savonds willen eten, en hier dan ook nog hele discussies over aangaan. (vaak krijgt de tweejarige zijn of haar zin) OOk het aantal ouders die het rugtasje van hun kind naar school dragen en het kind vervolgens mutjes en dasjes afdoen om het vervolgens aan het haakje te hangen, is ontelbaar. Het wordt alleen maar erger, het lijkt alsof wij compensatie zoeken OP die ogenblikken als wij er zijn voor het feit dat we ZO vaak afwezig zijn als ouder. Dit slaat echt door, hierdoor creeeren wij verwende kinderen die geen grenzen hebben. En opvoeden gaat over grenzen aangeven, en dat is juist datgene wat Jo Frost doet. En nee het continu praten, uitleggen en overleggen met een twee jarige heeft in mijn ogen echt geen zin, Natuurlijk leg je het uit, maar ook dat moet eens stoppen. En als meneer of mevrouw dan wenst een driftbui te krijgen, nou prima, maar daar ligt mijn grens en zou ik reageren zoals Jo Frost reageert en je ziet ook gewoon dat het effect heeft. Dus lieve mensen, stop met Pamperen van jullie prinsjes en prinsesjes, laat het opgroeien tot zelfstandige gelukkige kinderen, maar laat ze niet denken dat ze op tweejarige leeftijd al de hele wereld in pacht hebben en alles en iedereen om hun vinger kunnen winden. Dacht het niet. Dus hulde aan Jo Frost (en daarbij komt mensen kiezen ook nog eens zelf voor het meedoen aan een programma)

 8. Het maakt niet uit wat voor n programma er wordt uitgezonden mbt opvoeden. Het is toch nooit goed. De Nederlandse kinderen zijn veel te verwend, in alle opzichten.
  Er is niets mis met n corrigerende tik. Wij zijn groot gebracht met wie niet horen wil moet maar voelen. Jo toont een van de vele methoden die er zijn. Ze is tenminste strenger als de meeste ouders hier in Nederland. Hier heeft het kind t voor t zeggen en niet de ouder. Respect kennen ze niet meer. Verwend en onbeschoft zijn ze hier.

  • Mijn moeder sloeg mij ook wel eens, maar ik leerde daar niets nuttigs van. Alleen maar dat zij haar boosheid niet onder controle had en mij sloeg uit onmacht (dat voel je als kind haarfijn aan) en dat ik me vernederd voelde door de klap. Na de laatste tik heb ik haar gezegd: als je me nog een keer slaat, sla ik terug. Toen was ik denk ik een jaar of vijftien. Ik word zelf vaak genoeg boos op mijn kinderen maar ik heb ze nog nooit geslagen. Als ouder is het je taak om te laten zien hoe je negatieve emoties onder controle kunt houden en conflicten oplost door te praten in plaats van met geweld. Nu moet ik nog leren om niet zo veel te schreeuwen… *zucht*

 9. Na alle commotie afgelopen week in de media over Jo Frost, vanavond voor het eerst zelf gekeken. Ze is natuurlijk al langer op tv, maar dan begeleidde ze Amerikaanse gezinnen. Nu het om een Nederlands gezin gaat roert heel opvoedend Holland zich. Er is zelfs een actie gestart: Stop Jo Frost.
  Maar voordat ik de volgende opvoedkundige ben die de gelegenheid aangrijpt om de werkwijze van Jo Frost te bekritiseren en mijn visie over opvoeden ga uitspreiden, vind ik het veel belangrijker te weten wat ouders ervan vinden.
  Jo Frost heeft een boel fans en ouders halen hun tips en adviezen uit de programma’s die zij maakt. En daar is niks mis mee. Opvoeden is leren. En bij leren hoort dingen uitproberen en kijken wat bij jou en je gezin past.
  Daarnaast hebben we het gewoon over een televisieprogramma van een commerciële zender en niet over een erkende methode. Dus beste mensen kijk naar het programma als je daar behoefte aan hebt en als je Jo Frost wilt stoppen zet dan gewoon de tv uit.
  En ben je toch nieuwsgierig naar mijn visie over opvoeden, kijk dan even op mijn website; http://www.estherpastoor.nl

 10. Bedankt voor je steun 🙂 De hashtag is bedoeld om aandacht te trekken en dat is ook goed gelukt. We gaan ervan uit dat daardoor juist ook de dialoog op gang komt en misschien dat mensen in elk geval horen dat er ook andere manieren zijn om kinderen goed op te voeden.

 11. Hallo,

  Dit is toch best raar, zij krijgt kritiek, terwijl ze een radeloze moeder probeert te helpen?! Ik denk dat zij, en dus ook de kinderen, veel beter af zijn wanneer mama weer kan bepalen hoe de regels zijn in huis. Een kleine boef van 3 is toch niet capabel genoeg om te weten wat goed voor hem is?

  Dan jullie punt van kritiek: mama moet beter luisteren naar haar zoontje??????? Ik weet t niet hoor, maar heb je wel een geprobeerd om te luisteren naar een heel boos, opstandig en nukkig kind? Valt niet mee hoor!
  Wanneer zo’n jochie door heeft dat zijn dwingelandij geen succes oogst, zal hij veel minder boos zijn op zijn hele wereldje en niet vervallen in zijn patroon van schreeuwen, janken en ongehoorzaamheid, want hij heeft geleerd dat juist dàt gedrag negeren oplevert.
  Daardoor kan de moeder veel meer positieve aandacht aan beide (want waar blijft het andere kleintje bij alle stampij van broer-lief?) kinderen geven en zal het hele gezin opbloeien.

  Kinderen die de hele nacht om de haverklap aan je bed staan? Nou, ik dacht het niet!!! Je hebt zelf om goed te kunnen functioneren een bepaalde hoeveelheid slaap nodig namelijk, en aangezien hij later in het programma heerlijk de hele nacht doorsliep, was de nood om uit te leggen waarom hij zo nodig bij mama in bed moest toch niet zo heel groot hè?
  Enneu, denken jullie dat hij gaat slapen wanneer mama elke keer gaat vragen: waarom kom je bij mij? Heerlijk gezellig zal hij het vinden, maar de hele volgende dag krijst hij alles weer bij elkaar (want hij is zo moe….) en mama kan het niet verwerken (want ze is zo moe…) en dan moet ze na al die gesprekken met zoonlief over wat hij nou bedoelt (hij is 3…. kan hij vast al prima verwoorden toch?!?) ook het huis nog schoonhouden, eten koken en voor het andere kleintje zorgen?

  Veel te veel kinderen worden straal verwend! Als ik hoor op welke toon kinderen tegen hun ouders praten, het is echt te erg voor woorden. Kinderen hebben totaal geen respect meer voor hun ouders….
  Jo Frost doet het niet zo gek hoor!

  • Of andersom; het kindje wordt serieus gehoord en bij zijn “dwingelandij”. En dáárdoor; omdat hij weet dat hij serieus genomen wordt en dat zijn wensen er óók toe doen, zal hij in het vervolg minder af dwingen.
   Hoe meer je je gehoord voelt, hoe minder noodzaak er is tot een schreeuw om aandacht.

   • Inderdaad Paula, onderzoek ondersteunt dat idee ook. Kinderen van autoritaire ouders komen als pubers vaker in de problemen. Ik vermoed dat dit komt omdat ze niet goed geleerd hebben om zichzelf te reguleren. Hopelijk komt er meer bekendheid over.

 12. Het probleem van het programma van Frost is dat het niet gepresenteerd wordt als ‘een noodoplossing voor ontspoorde gezinnen’ maar om een reguliere manier van opvoeden die alle gezinnen zouden kunnen of moeten gebruiken. In ieder geval wordt het zo opgevat door veel kijkers en dat wordt nog eens versterkt door de TripleP adviezen (negeren en belonen) van consultatiebureaus et cetera. Het lijkt daardoor net alsof het dé manier is om met je kinderen om te gaan, maar dat is niet zo. Iets als onvoorwaardelijk ouderschap is een hele andere manier van denken over kinderen en opgroeien, maar die ideeën krijgen bijna nergens een platform, laat staan een televisieprogramma op primetime. Je kunt je bedenkingen hebben over de woordkeuze in de hashtag, maar ik ben in ieder geval blij dat veel mensen nu weten dat er ook andere manieren zijn dan die van Frost. En ik zie dat het veel extra bezoekers op Kroost heeft opgeleverd, dus dat is wat mij betreft pure winst.

 13. Verder wil ik de mensen die zeggen dat zij ’toch ook prima groot geworden’ zijn met ouders die straften en/of sloegen, eens vragen om zichzelf de vraag te stellen: houden mijn ouders van mij, ongeacht wat ik doe? De meeste mensen die ik deze vraag stel, weten meteen – bijna instinctief – het antwoord. Is het ja, dan ben je opgevoed met onvoorwaardelijke liefde. Je wist en weet: al vlieg ik finaal uit de bocht, bij mijn ouders zal ik altijd terecht kunnen. Je voelt je veilig, durft fouten te maken en hebt vertrouwen in jezelf. Is het antwoord nee, zij houden alleen van mij als ik de ‘juiste’ dingen doe (en zij bepalen wat juist is en wat niet)? Dan ben je voorwaardelijk opgevoed en dan zou het kunnen dat je vaker aan jezelf twijfelt (doe ik het wel goed?) of afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen. Ik vond het een eye-opener om deze vraag aan mezelf te stellen.

 14. Ik heb het idee dat deze actie ergens anders vandaan komt. Hier zit een grotere reden achter dan de actie tegen Jo Frost.

  Waarom wil je zo graag haar stoppen, omdat ze niet uw manier van opvoeden of aanpakken gebruikt of op een bepaalde manier ouders helpt kinderen op te voeden? Er lijden meerdere wegen naar Rome! Er is geen 1 goede manier nee, er zijn er meer. Er is ook niet een beste manier. Jo Frost doet wat voor haar het beste werkt. Als het geen effect zou hebben of het geen goede manier zou zijn zou je niet denken dat ze dan allang niet gestopt zou zijn met haar werk als supernanny en als opvoedkundige bij een televisie programma?

  Ben je bang dat jouw werk in gevaar komt door haar werk hier in Nederland? Wat zit er achter, waarom wil je deze actie zo graag doorzetten. Ik heb heel veel van haar geleerd en ik denk dat vele ouders een voorbeeld kunnen nemen aan de opvoeding die Jo Frost toepast bij gezinnen. Ze leert kinderen discipline aan en leert ouders te communiceren op het niveau van hun kinderen. De rest komt later. Kinderen moeten ontzag krijgen voor hun ouders en daar eens naar luisteren. Als je naar de maatschappij kijkt van tegenwoordig zie je dat kinderen alles kunnen maken tegenover hun ouders. Wanneer ze 6 a 7 jaar oud zijn schelden heel veel kinderen al tegen hun leeftijdsgenootjes en ouders. Dit moest je vroeger echt niet in je hoofd halen. De regels tegenover ouders m.b.t. opvoeding en mishandeling wordt steeds strenger wat heel logisch is, maar kinderen mogen steeds meer omdat ouders beperkt worden in hun opvoeding (nogmaals wat logisch is). Jo Frost laat in haar programma zien hoe ouders regie kunnen krijgen over de opvoeding van hun kinderen zonder kinderen te mishandelen. Daarna komt het gevoel van het kind en de ouder. Kinderen zouden niet mogen bepalen wat er in huis gebeurt. Dat moeten de ouders en de manier waarop Jo Frost dat laat zien is geen verkeerde manier. Ja, misschien heeft het aanpassingen/uitbreiding nodig maar waarom leg je haar dat niet voor i.p.v. dat je haar wilt stoppen, waarom maak je geen nieuwe opvoedkundige methode die aanvult op wat er bij haar volgens jou/jullie nog ontbreekt.

  Dat je mag kijken naar het positieve in plaats van naar het negatieve. Dat doen we in deze maatschappij echt al wel genoeg. Laten we een keer beginnen met het goede te doen en vrede te brengen in de maatschappij in plaats van zitten te stoken en ruzie te maken. Laten we onze oogkleppen eens af doen. Dit is helemaal niet nodig. Haal er een les uit voor je zelf en doe het zoals je zelf wel denkt dat goed is.

  God bless you!

  • “Ben je bang dat jouw werk in gevaar komt door haar werk hier in Nederland? Wat zit er achter, waarom wil je deze actie zo graag doorzetten. ”

   We hebben geen geldelijke belangen hierbij en ook geen methode om uit te dragen. We zijn volkomen onafhankelijk. De actiegroep is spontaan ontstaan en KROOST heeft zich daarbij aangesloten omdat we oprecht geloven dat er fijnere manieren zijn om met je kind om te gaan. Meer informatie kun je vinden op http://www.stopjofrost.nl

 15. Met verbazing lees ik bovenstaande reacties op de stop-Jo-Frost. Ik vind dat mensen zich er verdedigend en zelfs vijandig in opstellen. Ook vind ik dat er ongenuanceerd gesproken wordt over luisteren naar kinderen, dat wordt direct ‘verwennen’ genoemd. Laat ik het zo zeggen:
  Ik zou mij als kind beter voelen bij een gevoelige, nieuwsgierige ouder die contact met mij probeert te maken en mij probeert te begrijpen dan bij een ouder die zich op de vijandige, verdedigende en ongenuanceerde manier uit zoals velen dat hierboven doen. In de psychologie wordt gesproken over pantsering in de hulpverlenersrol, wat een negatief gevolg heeft op de verhouding met de patiënt. Ik denk dat ook de ouder zich niet moet pantseren in zijn gezag. Natuurlijk komt er ontspoord gedrag bij een gebrek aan ouderlijk gezag, maar dan naar het andere uiterste schieten lijkt mij ook niet de oplossing. Zelfkennis lijkt mij een voorwaarde tot goed opvoeden want dan weet je wat het is in jou en jouw gedrag waarop je kind reageert. Als je een vergissing maakt kan je ook sorry zeggen bijvoorbeeld of uitleggen dat het lastig voor jou is.Misschien spreekt de benadering van Jo Frost je zo aan omdat je van jezelf ook vindt dat je niet moet zeuren ? Kennis van je kind is ook een goede want dan weet je waar je kind behoefte aan heeft of moeite mee heeft. Ik heb de indruk dat dat is waar stop-Jo-Frost voor pleit.

 16. ‘Ouderlijk gezag’ is niet koste wat kost je zin doordrijven, net zo min als dat kijken naar en meebewegen met de behoeftes van een kind ‘verwennen’ is. Jo Frost is niet zomaar de eerste de beste en ik vind haar, net als sommigen hierboven, juist heel oprecht en met oog voor het kind handelen. De stoutkruk is een onderdeel en niet voor iedereen acceptabel (voor mij ook niet), maar dat maakt niet de methode. De actie schiet een beetje zijn doel voorbij, denk ik; Frost verdient dit niet. Maar meer aandacht voor mindfull opvoeden is zeker goed!

  • Helaas Marike, Jo Frost is wel ‘de eerste, de beste’. Ze heeft geen opleiding, ze heeft weinig ervaring als professional, ze heeft zelf geen kinderen. Ze is een TV-persoonlijkheid die gefabriceerd is om ouders te doen geloven dat alles wat ze zegt echt is. Daar zit vast een heel team achter, maar het is en blijft poppenkast. Wat ouders met die informatie doen, moeten ze natuurlijk zelf weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud