Naar de pagina-inhoud

Doe mee aan de actie #StopJoFrost


  • 2 tot 3 minuten
  • 411 woorden
  • KROOST

Een groep ouders, journalisten en opvoedkundigen heeft de handen ineengeslagen om actie te voeren tegen de TV-nanny Jo Frost. En jij kunt helpen!

Op KROOST schrijven we regelmatig dat er flinke haken en ogen zitten aan een opvoeding die alleen gebaseerd is op het trainen van kinderen. Wij willen samen met ouders de dialoog aan gaan hoe het anders, liefdevoller en leuker kan. Daarom doet KROOST mee aan de actie #StopJoFrost.

Persbericht Actie #StopJoFrost: “Wij zijn een grote groep ouders, opvoeddeskundigen en pedagogen die een alternatief bieden voor de opvoedmethode van Jo Frost in het RTL4 programma ‘Nanny on Tour’. Wij denken dat de methode van Jo Frost te eenzijdig is en zelfs schadelijk kan zijn voor kinderen en ouders. Dit met name door het gebrek aan aandacht voor de gevoelens van de kinderen en waar hun gedrag vandaan komt. Ook biedt Frosts opvoedmethode geen lange termijnoplossing. Het baart ons grote zorgen dat de opvoedmethode van Jo Frost door onzekere ouders in Nederland als de norm zal worden gezien.Tijdens uitzendingen twitteren wij met hashtag #‎stopjofrost. Hoewel wij onderling ook verschillen in opvoedstijl, zoals alle ouders vooral moeten doen wat bij hen en hun kinderen past, zijn we het over één ding eens: het is essentieel om te kijken waar gedrag vandaan komt, te luisteren naar je kinderen en te werken aan een sterke band. Dat geeft de grootste kans op structureel goed gedrag, maar vooral – en nog belangrijker- op een gelukkig kind. We vrezen dat Nederland (voor zover dat al niet gebeurd is na de Amerikaanse versie van het programma van Frost) nu massaal de stout-trap en stout-kruk overneemt zonder aandacht voor de achterliggende oorzaak van het gedrag van hun kind. Ook toont onderzoek aan dat als ouders denken dat hun kind hen expres tergt, dit een een risicofactor is voor kindermishandeling. In de laatste (en eerste) aflevering van Nanny On Tour werd duidelijk gesuggereerd dat het kind zijn moeder expres tergt.”
De actiegroep wil zoveel mogelijk tegengeluid maken en stelt een aantal leden beschikbaar voor interviews en andere media, namelijk: Eva Bronsveld (bekend van het boek Temperamentvolle Kinderen), Roos Schlikker (journalist en tafeldame bij DWDD), Marielle Beckers (Buro Bloei), Gabriëlle Jurriaans namens KROOST en Eva Munnik (journalist en initiatiefnemer van #StopJoFrost).
Wil je mee doen aan deze actie? Hou dan KROOST goed in de gaten op Twitter en Facebook. Je kunt tijdens de uitzendingen van ‘Nanny on tour’ mee tweeten met #StopJoFrost. Hoe meer geluid, hoe beter!

Gabriëlle Jurriaans
Ooit ben ik begonnen als jeugdhulpverlener, maar heb me de laatste jaren helemaal op het schrijven gericht. Ik schreef eerder stukken over opvoeding voor onder andere NRC Next, De Groene, Vonk/ Volkskrant en voor verschillende tijdschriften en websites. Momenteel werk ik aan een boek en wil ik nieuwe projecten ontwikkelen, met name op het gebed van internetjournalistiek. Ik geniet erg van mijn twee 'knurften' waar ik elke dag van leer.