Kinderboekenweek! Recensie: De Hik van Micha Wertheim

Het is kinderboekenweek. Tijd voor een leuke kinderboekentip.

Helemaal onbevooroordeeld ben ik niet: ik vind Micha Wertheim een van de beste en scherpste cabaretiers van Nederland. Dat hij ook kinderboeken schrijft, maakt het voor mij alleen maar interessanter.

Ik was dus wel benieuwd naar zijn nieuwste kinderboek ‘De Hik’. Eerder schreef Wertheim ‘Duimelot’ en ‘Hoe Lima een lekke band kreeg’. De kleurrijke en fantasievolle tekeningen zijn gemaakt door Cristina Garcia Martin en zijn geïnspireerd op de jaren vijftig. Daardoor is het boek ook nog eens erg retrohip qua vormgeving.

9200000036370994
Foto: Bol.com

Van barvrouw Kaat tot de koningin: in iedereen woont De Hik wel eens. De Hik is een reislustig type: van hot naar her trekt hij. En De Hik komt altijd zomaar ineens: als je een slokje drinken wilt nemen bijvoorbeeld, of net een mooi lied wilt zingen. In grappige rijm (‘hikken’ op ‘kikke’ laten rijmen is gewoon leuk) vertelt De Hik over wat hij zoal meemaakt. Leraar, zangeres, of trompettist: De Hik maakt het niet uit waar hij is, maar hij heeft wel een filosofisch verzoekje op het eind: jaag hem alsjeblieft niet zomaar weg, want zonder jou kan De Hik niet bestaan.

ik ben de hik
ik hobbel en ik prik
ik rommel en ik tik
ik stotter in je slik
ik stuiter door je mik

Het boek is erg leuk om voor te lezen, vooral aan kinderen die van taalgrapjes houden en de malle rijmelarij wel kunnen waarderen. Daarnaast is de vormgeving prachtig: echt zo’n kinderboek dat je lang wilt bewaren.

Op de Bol.com-site schrijft Micha Wertheim maar vast een recensie voor zijn eigen boek:

“Eerlijkheid gebiedt mij te bekennen dat ik het boek over de Hik zelf heb geschreven. Maar t zijn de tekeningen die het zo mooi maken.

Ook de tentoonstelling in de OBA over de hik was super leuk om te maken.
Hik Hik voor de hik dus
Micha”

Wat kan ik daar nog aan toevoegen?

 

Deel je liefde
Gabriëlle Jurriaans
Gabriëlle Jurriaans

Ooit ben ik begonnen als jeugdhulpverlener, maar heb me de laatste jaren helemaal op het schrijven gericht. Ik schreef eerder stukken over opvoeding voor onder andere NRC Next, De Groene, Vonk/ Volkskrant en voor verschillende tijdschriften en websites. Momenteel werk ik aan een boek en wil ik nieuwe projecten ontwikkelen, met name op het gebed van internetjournalistiek. Ik geniet erg van mijn twee 'knurften' waar ik elke dag van leer.

Artikelen: 58

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud