Hoera; de nieuwe versjesbundel van Lentezoet is er!

Het is lastig uitleggen waarom de versjes van ‘Lentezoet’, het alter ego van Tirza van Schie, zo raken. Met een paar korte zinnen onder elkaar weet ze keer op kaar raak te schieten.

*plof*

Een dikke envelop valt op de mat. Ik scheur m open en de gouden glitters dwarrelen mijn huiskamervloer op. Mijn dochters van 9, 7 en 2 gillen en jubelen even hard. Ze springen van tafel en storten zich enthousiast op de feestvloer. Slingers en confetti voor de nieuwe versjesbundel van Lentezoet. Ik stuur haar een bericht met foto via Facebook en ze schrijft vrijwel direct terug: ‘Oh ja, sorry,misschien niet zo’n goede zet. Maar het leek me zo feestelijk.’ Die reactie typeert eigenlijk ook de inhoud van haar versjes: onschuldig, eerlijk, bescheiden, kinderlijk misschien zelfs – hoewel dat laatste alleen ogenschijnlijk is.

lentezoet1Dat ik fan ben, schreef ik hier al eerder, toen de eerste bundel uitkwam. Haar versjes en columns over het moederschap zijn keer op keer raak. Ontroerend vaak, grappig soms. Herkenbaar altijd. Loslaten. Angst en onzekerheid. Eerste stapjes. Pesten op school. Verdriet. Ruzie. Lol. Universele gebeurtenissen in elk gezin die je als ouder niet altijd onthoudt, maar waarvan de herinnering bij het lezen meteen geactiveerd wordt.

Dagelijkse herinnering

Ik zie de versjes elke dag in mijn huis. Mijn twee oudste dochters hebben ieder een poster van een versje van Tirza op hun kamer hangen. De oudste kreeg ‘Karakter‘, perfect passend bij haar vurigheid. Op de hoogslaper van de middelste hangt ‘Slaapliedjes‘, omdat het avondritueel met haar mij zo lief is. En op het toilet hangt ‘Moment‘, om mezelf eraan te herinneren hoe tijd door de vingers glipt en ik elk moment met die mooie meiden van me wil koesteren (wat in de hectiek van alle dag natuurlijk lang niet altijd lukt).

lentezoet2Op Facebook zie ik ze voorbijkomen. Haar dagelijkse beslommeringen van haar drukke gezin met vier kinderen. Haar bedachtzame oudste zoon, drukke en ondernemende tweede jochie, die maffe creatieve tweelingmeiden. De liefdevolle ervaringen van haar leven met haar in huis wonende autistische zus. Haar twijfels en onzekerheden, haar onstuimige grenzeloze liefde, haar hangdagen, nukkige aanvaringen, de ontwikkelingen van baby’s-schoolkinderen-pubers in huis; ik groei met haar mee. Week in, maand uit. En via haar versjes kunnen we allemaal meegroeien. Met een pakje zakdoekjes bij de hand.

Bestel nu en krijg een verrassing!

De nieuwe bundel van Lentezoet is nu te koop in de webwinkel van Lentezoet. Enneh…als KROOST-lezer krijg je er een leuke verrassing bij; naast het superduper toffe boek mag je bij je bestelling (gratis!) een ansichtkaart uitkiezen. Hoe tof is dat?!

Hoe werkt het? Bestel het boek en vul bij het opmerkingenveld KROOST + de naam van de kaart (dus “KROOST karakter of “KROOST moment”) in. Veel leesplezier!

Deel je liefde
Annemiek Verbeek
Annemiek Verbeek

Vindt van alles over van alles, maar schrijft als freelance journalist vooral over opvoeding, onderwijs en (geboorte)zorg. Probeert her en der ook wat in de praktijk te brengen op/met twee schoolgaande dochters van 10 en bijna 8 en een heerlijke peuter van 3.

Artikelen: 36

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud