“Papa en mama hebben al je snoep opgegeten”

Een oproep van Jimmy Kimmel zorgde in Amerika voor best wat ophef: zeg tegen je kinderen dat je al hun Halloweensnoep hebt opgegeten, film hun reactie en zet deze op YouTube. De 'leukste' filmpjes zouden worden afgespeeld in zijn show. Dit was overigens het vierde achtereenvolgende jaar dat dit werd uitgevoerd.

Een oproep van Jimmy Kimmel zorgde in Amerika voor best wat ophef: zeg tegen je kinderen dat je al hun Halloweensnoep hebt opgegeten, film hun reactie en zet deze op YouTube. De ‘leukste’ filmpjes zouden worden afgespeeld in zijn show. Dit was overigens het vierde achtereenvolgende jaar dat dit werd uitgevoerd.

Dit artikel verscheen eerder op Liefdevol Opgroeien.

Zo’n zelfde oproep heeft 3FM gedaan, maar dan met Sint-Maartensnoep:

De opdracht: zeg tegen je kind dat je al het Sint-Maartensnoep hebt opgegeten en film de reactie. Ontelbaar zielige gezichtjes!

“Het is maar een grapje”

Grapjes, zeker als er kinderen bij betrokken worden, horen onschuldig te zijn. Zeggen dat je iets dat van je kind was hebt afgepakt en opgegeten, zonder zijn/haar toestemming, is geen grapje. Oók niet als het niet echt gebeurd is.

Het is als je baas die zegt dat hij je loon heeft laten storneren, omdat hij even goed wilde shoppen. Dan kan er later wel gezegd worden dat het “maar een geintje” was, maar het gevoel van zojuist een stomp in de maag te hebben gehad gaat daar niet mee weg. Tegelijkertijd heeft jouw vertrouwen in je baas een behoorlijke deuk gehad.

Kinderen hebben een hoge pet op van ons volwassenen. Ze gaan er dus vanuit dat wij de waarheid vertellen. Oók als we ze dit soort dingen vertellen.

Ik mag doen wat ik wil

Het geeft ook het signaal naar je kind dat jij als volwassene mag doen wat je wil, zonder rekening te houden met een ander. Gedrag wat we over het algemeen niet in onze kinderen willen zien, maar met zulke streken wel voorleven. En laat dat nou hetgeen zijn waar kinderen het meest van leren: onze acties.

Willen we ze echt voorleven dat je met anderen geen rekening hoeft te houden? Dat het gevoel van de ander niet toedoet, als jij het maar leuk/grappig vind?

Zou jij meedoen aan zo’n oproep?

Deel je liefde
Hiranthi Herlaar
Hiranthi Herlaar

Hiranthi is Maker van KROOST, eigenaresse van Onexa, Liefdevol Opgroeien, en blogger bij HetKind en Stichting Hoogbegaafd!. Daarnaast schreef ze tips voor Opgroeien in verbondenheid, voorheen een project van Educare (niet meer online).

In het dagelijks leven denkt, schrijft en praat ze veel over opgroeien in het algemeen. Van de ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen, tot de persoonlijke ontwikkeling van volwassenen en de invloed van hun jeugd en huidige omgeving daarop.

Artikelen: 18

5 reacties

  1. Laatst maakte mijn opa een soort gelijk grapje bij mijn kind, door te zeggen dat iedereen een koekje kreeg maar hij niet en liep hem zo voorbij. Hij geloofde het oprecht en het deed mij zoveel pijn om zijn verwarring en verdriet te zien terwijl hij nog een ‘oh’ stammerde.

    In mijn ogen zijn grapjes alleen grappig als alle betrokkenen begrijpen dat het een grapje is. Mijn zoontje (net twee) is nog veel te jong om zoiets te snappen en het maakt mij ontzettend gefrustreerd en boos als volwassenen zo ‘luchtig’ met kindergevoelens om gaan.

  2. Dit soort grapjes liggen voor mij op de grens (of zelfs over de grens) van pesten. ”Het is maar een grapje” wordt ook vaak als excuus voor pesterijtjes gebruikt, of er wordt onderscheid gemaakt tussen plagen en pesten, waarbij plagen dus onschuldig zou zijn. Voor mij is die gres flinterdun en eigenlijk niet bestaand. Plagen en grapjes zijn alleen leuk en onschuldig als beide partijen ze leuk vinden.

  3. verbazingwekkend dat dit er al sinds november op staat en blijkbaar nog niemand de moeite heeft genomen om het filmpje te openen en jullie te corrigeren in de naam van degene die oproept… Jimmy Kimmel plaatste deze oproep, al jaren… Beetje jammer dat jullie Jimmy Fallon, die geen gelegenheid voorbij laat gaan om de liefde voor zijn kinderen te uiten, hiermee in een kwaad daglicht zetten…

    • Svenja, bedankt voor je opmerking! Ik haal de achternamen van die twee continue door elkaar.. Ik heb het meteen aangepast en zal het ook meteen in het origineel aanpassen.

      Inderdaad heel vervelend dat dit zo’n lange tijd verkeerd heeft gestaan. Jimmy Fallon is hartstikke leuk! Nogmaals bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud