3 goede voornemens voor het nieuwe jaar

Eind december is de tijd om het voorgaande jaar te evalueren. Wat was er fijn en wat hadden we liever overgeslagen? Hoe zouden dingen zijn gelopen als we andere keuzes hadden gemaakt? Zo komen we op onze wensen en dromen voor het aankomende jaar. Onze goede voornemens. Ter inspiratie deel ik mijn 3 goede voornemens met je. Plus een ondersteunende tip.

Het begin van een nieuw jaar brengt een nieuwe start en dus nieuwe kansen met zich mee. Het is niet voor niets zo dat mensen massaal, ieder jaar weer, goede voornemens bedenken per 1 januari.

De goede voornemens hebben meestal te doen met het stoppen van dingen. Stoppen met roken, stoppen met ongezond eten (afvallen). Allerlei dingen die we, van onszelf, niet meer mogen. Hoewel we collectief lijken te weten dat deze voornemens vaak al snel stranden gaan we er toch elke keer weer voor.

Ik stel voor dat we dit jaar massaal kiezen voor dingen die we wél mogen, waar we blij van worden. Zo hoef je niet steeds weer te denken aan iets dat je jezelf verboden hebt, want dat is er niet.

1. Kies voor liefde

Het klinkt misschien een beetje ‘cheesy’, maar kies het aankomende jaar eens voor liefde. Liefde voor jezelf, voor je partner, je kind(eren). Maar ook liefde voor alle anderen om je heen.

Door te kiezen voor liefde zet je een kettingreactie in gang. Doordat je meer liefde geeft ben jij vrolijker (gelukkiger), als gevolg daarvan zullen de mensen die jouw liefde ontvangen ook vrolijker (gelukkiger) zijn. Die dat op hun beurt ook weer doorgeven, etc.

2. Kies voor realiteit

Jij bent niet perfect. Níemand is perfect. En dat hoeft ook helemaal niet. Hoe sneller we dat over onszelf (en alle mensen om ons heen) beseffen, hoe beter. Ten eerste is de definitie van perfectie voor iedereen anders en als we allemaal perfect zouden zijn: wat is daar nou leuk aan? 10802062_10152929628958291_8345973634795794710_n

Door bewust te kiezen voor het niet-perfecte kun je de verwachtingen die je voor jezelf en anderen hebt realistischer maken. Meestal houdt dit in dat je de lat lager legt. Op die manier geef je jezelf (en anderen) de ruimte om zichzelf te zijn.

3. Kies voor positiviteit

Het is vaak moeilijk om niet meegesleept te worden in de negativiteit om ons heen. Het meeste dat je in de media te horen krijgt gaat van kwaad tot erger. Het leuke en mooie nieuws wordt bijna compleet genegeerd, tenzij het ‘heel extraordinair’ is. Anders verkoopt het niet. En dat is toch hetgeen waar het in de media om gaat: geld.

Gelukkig zijn we niet verplicht om al het nieuws te volgen, noch om de negativiteit van anderen over te nemen.

When I was a boy and I would see scary things in the news, my mother would say to me, “Look for the helpers. You will always find people who are helping.” ~ Fred Rogers

Kies het aankomende jaar dus voor het positieve. Probeer dat waar je geen directe invloed op hebt los te laten. Probeer te kijken naar de mooie kanten van het leven. En, mocht je het nieuws wel willen volgen, probeer het advies van de moeder van Fred Rogers op te volgen: “Kijk uit naar de helpers. Je zult altijd helpende mensen vinden.”

Een ondersteunende – fysieke – tip voor het komende jaar

Bovenstaande goede voornemens zijn allemaal mentaal. Om jezelf een handje te helpen hier het hele jaar bewust voor te kiezen is iets dat je met je handen kan doen handig.

Pot met leuke ervaringen

Vind een grote pot. Het kan een grote voorraadpot zijn, of een leuke decoratiepot. Zolang er maar genoeg ruimte is voor 365 stukjes papier. Zorg daarnaast voor een voorraad stukjes papier. Je mag ze van tevoren tellen (één voor iedere dag), maar dat is natuurlijk geen vereiste.

10836407_10202062194396261_924103946_n

Leg je voorraad papier, bijvoorbeeld in een envelop, samen met een pen bij de grote pot.

Je raadt het vast al: sta, aan het einde van iedere dag, even stil bij wat er die dag allemaal is gebeurd. Schrijf het leukste, meest liefdevolle en/of positiefste van die dag op het briefje. Geen heel verhaal, gewoon een beknopte omschrijving van de ervaring die er voor die dag bovenuit springt.

Op deze manier sta je iedere dag even stil bij het leuke in je leven. En het levert een volle pot met briefjes op, die je aan het einde van het volgende jaar, of in een periode dat je wat minder lekker in je vel zit, kunt pakken om door te lezen.

Ik ga ervoor! Jij ook?

Deel je liefde
Hiranthi Herlaar
Hiranthi Herlaar

Hiranthi is Maker van KROOST, eigenaresse van Onexa, Liefdevol Opgroeien, en blogger bij HetKind en Stichting Hoogbegaafd!. Daarnaast schreef ze tips voor Opgroeien in verbondenheid, voorheen een project van Educare (niet meer online).

In het dagelijks leven denkt, schrijft en praat ze veel over opgroeien in het algemeen. Van de ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen, tot de persoonlijke ontwikkeling van volwassenen en de invloed van hun jeugd en huidige omgeving daarop.

Artikelen: 18

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

slot gacor hari ini
ssh account
simbol hoki slot
Ga naar de inhoud