Wel of niet vaccineren?

Ik ben moeder van een zoon van 3 en nu zwanger van mijn tweede. De laatste tijd lees ik steeds meer over wel of niet vaccineren. Mijn oudste is gewoon gevaccineerd, maar bij de tweede twijfel ik. Zullen we uitgesteld gaan vaccineren, zullen we wel of niet vaccineren? Mijn oudste had nooit veel last van de vaccinaties, maar je leest nogal eens nare dingen die kunnen gebeuren. Wij leven verder wel gezond thuis. Mijn man vindt dat we gewoon moeten vaccineren, maar ik twijfel. Wat is wijsheid?

~ Liever anoniem

Een selectie uit de antwoorden

Het dilemma leverde een diversiteit aan antwoorden op. Kijk maar!

Wie beschermt baby’s?

Wel of niet vaccineren heeft niets met gezond leven te maken. Een virus kun je altijd krijgen. Er is een reden waarom een dodelijke ziekte als de pokken niet meer bestaat: vaccinaties. Mazelen komt gelukkig nog maar weinig voor. Waarom? Vaccinaties! Maar als minder mensen vaccineren is de kans groot dat het terug komt. Wie beschermt dan baby’s die nog niet gevaccineerd mogen worden? Of kinderen die vanwege bv chemotherapie ook geen vaccinaties mogen krijgen? Ik vaccineer vanwege het belang van “herd immunity”. En omdat kinderen heel erg ziek kunnen worden van de “vaccinatie ziekten”. Zelfs dood kunnen gaan! Dat risico neem ik niet met mijn kinderen. Sterker nog, ik overweeg om vrijwillig mijn peuters een extra vaccinatie waterpokken te geven om hun baby broertje wat meer te beschermen, nu ik onlangs gezien heb wat (complicaties van) waterpokken kunnen uitrichten bij die kleintjes.

~ Nienke

Niet willen profiteren

ik heb ook getwijfeld. Maar toen mijn zus me deed inzien dat kinderziektes eigenlijk nog weinig voorkomen… omdat iedereen gevaccineerd wordt besliste ik dat ik hier niet van wilde profiteren. Als iedereen zo denkt komen kinderziektes gewoon weer in hun volle glorie terug en zijn we allemaal weer bij af.

~ Birgit

Lees je in

Beste mama ‘liever anoniem’,
Bij twijfel over vaccineren zou ik zeggen: lees je in. Zoek alle feiten, ziektes en ingredienten op en weeg het af. Als je weet wat er geënt wordt waartegen kan je beter afwegen wat voor jullie kindje het beste zal zijn. Julia Kang, Vaccinvrij, Door Frankema en dokter Molenburgh zijn groepen/ mensen die je voorgegaan zijn. Bij hen is veel informatie te vinden. Veel succes met jullie keus en een heel fijne zwangerschap gewenst!

~ Shirley Top

Potentieel fatale ziektes

Zouden de ziektes waartegen we op dit moment vaccineren, gewoon voorkomen, zou je niet twijfelen! Het gaat stuk voor stuk om heel ernstige, potentieel fatale ziektes… Alleen beseffen we dat op dit moment niet meer zo goed, waardoor veel mensen gaan twijfelen…

~ Anoniem

Uitstellen

Als je twijfelt is dat niet voor niets… Ik riep toen ik zwanger was van mijn eerste dat ik dat gewoon ging doen dat vaccineren, maar zodra hij geboren was sloeg ik om.. Was het wel zo goed? Wat zijn de voor- en nadelen eigenlijk? Ik heb me suf gelezen in boeken en op internet en heb uiteindelijk er in eerste instantie voor gekozen om uit te stellen tot het eerste jaar. Dat gaf rust. Daarna meer gelezen en nog een jaar uitgesteld (vanwege het basis imuunsysteem dat twee jaar nodig heeft om op te bouwen). Door de boeken ook te laten lezen aan mijn partner was hij het uiteindelijk ook met me eens. Daarna voelde het alsnog goed en heb ik me erbij neergelegd dat we helemaal niet meer gingen vaccineren. Mijn kind blijkt een heel gevoelig kind te zijn en ook mede daarom voelt het beter zo. Veel mensen weten niet eens dat het niet verplicht is en stellen helemaal geen vragen, dus heel goed dat je dat doet! Vertrouw op je intuïtie en succes met je keuze!

~ Anoniem

Consensus onder wetenschappers

Het feit dat je nogal eens leest over nare dingen die kunnen gebeuren is niet omdat die nare dingen echt gebeuren als gevolg van vaccineren, maar omdat de tegenstanders van vaccinatie vrij fanatiek hun verhaal vertellen aan de media en de media dol zijn op verhalen en niet altijd goed in het checken van feiten.
Tegenstanders zeggen graag dat ze objectief zijn, maar het zijn voornamelijk mensen voor wie alternatieven een bron van inkomsten zijn en de afkeer van de reguliere gezondheidszorg hun zingeving en levensvisie is.
Als je echt objectieve, betrouwbare bronnen vraagt om grondig na te gaan of er echt nare dingen gebeuren als gevolg van vaccins (beroepsorganisaties van artsen die richtlijnen opstellen, de Gezondheidsraad, Stichting Wiegendood, de WHO, Lareb) dan vertellen zij dat vaccins niet verantwoordelijk zijn voor sterfgevallen, autisme en andere ziektes. Door vaccins neemt de kans op sterfte en ziekte (en kans op blijvende handicaps als gevolg van die ziekten) af. Vaccins dragen bij aan de opbouw van een gezond immuunsysteem.
Maar de twijfel is gezaaid. Als je daarom niet meer durft te geloven dat wat door artsen wereldwijd wordt geadviseerd het beste is voor jouw kind (zoals tegenstanders zeggen: ‘klakkeloos gelooft wat de dokter zegt’), zul je misschien alleen echt gerustgesteld raken als je ‘zelf op onderzoek uitgaat’. Dat betekent niet ‘klakkeloos’ geloven wat de tegenstanders zeggen. Maar kijken wat de meest objectieve manier waarop we proberen de waarheid te vinden erover zegt: de wetenschappelijke methode. Duik op PubMed en lees de onderzoeken. Leer te kijken naar wat ‘bewijskracht’ heeft, zoals de meta-analyses van meerdere studies met meer dan een miljoen kinderen. Verdiep je in wat er in een vaccin zit (de hulpstoffen in extreem kleine hoeveelheden en wat deze stoffen betekenen, hoe we ze nog meer binnenkrijgen, en hoe ze worden afgebroken door het lichaam, ook als ze via een injectie in de spier binnenkomen.). Het is complexe materie, in het Engels en er zijn duizenden onderzoeken. En dan zie je met eigen ogen waarom wetenschappers zelf nooit spreken over een ‘omstreden vraagstuk’. Er is juist op dit gebied veel consensus: vaccineren is veilig en effectief, ondanks bijwerkingen. Het niet of uitgesteld vaccineren verhoogt de gezondheidsrisico’s voor je kind en zijn omgeving.

Ik post bewust geen link naar een site over vaccins: wel twee die toelichten wat ik in het kort schreef over hoe je te verdiepen in de materie:

http://inzichtvooruitzicht.blogspot.nl/2013/10/wetenschappelijke-artikelen-zoeken-vinden-lezen.html
http://violentmetaphors.com/2013/08/25/how-to-read-and-understand-a-scientific-paper-2/

~ Kata Ottovay


Het volgende dilemma gaat over wat te doen als je peuter iemand pijn doet.

 

Deel je liefde
Joyce van den Bogaard
Joyce van den Bogaard

Redacteur bij hetkind.org, moeder van een puberdochter en een kleuterzoon, Montessori-adept, serie-binger, wikipediaverslinder, gadgetfreak en geïnspireerd in opvoeden en het leven door Alfie Kohn.

Artikelen: 27

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud