Haren kammen

Mijn dochter Nina van 3 jaar (bijna 4) weigert heel veel dingen, maar een van de lastigste vind ik het kammen van haar haar. Ze heeft krullerig haar: als ik dat ’s ochtends niet een beetje fatsoeneer, ziet het er echt niet uit. Bovendien krijgt ze erge klitten als ik het een paar dagen laat zitten. Ik heb van alles geprobeerd, nieuwe kammen, anti-klitspray, haar zelf laten borstelen, maar ze rent altijd weg of verstopt zich. Het is niet dat ze bang is voor het borstelen, ze wil simpelweg niet. Ik weet dat ik een lichte obsessie heb voor er verzorgd uitzien en probeer het los te laten maar het blijft me dwars zitten dat ik haar niet kan overtuigen… Hoe zou jij dit oplossen?
~ Miloe van Beek

Een selectie uit de antwoorden

Het dilemma leverde een diversiteit aan antwoorden op. Kijk maar!

Laten zien

“Ik zou haar laten zien wat er gebeurt als het niet gebeurt. Of op een plaatje via Google, of gewoon in het echt ?……. :p”
~ Annemieke

Niet moeilijk doen

6519470395_3086a0a65c_o
Foto: Amanda Tipton

“Ik zou niet te moeilijk doen. Het is haar haar, haar lijf, haar goed recht om het gepruts eraan vervelend te vinden. Als het niet strikt noodzakelijk is, waarom het voor iedereen zo lastig maken? Ik zou haar de keuze geven: of elke dag goed (laten) verzorgen of de schaar erin.”
~ Marjolijn

Vragen

“Heb je je dochter al gevraagd om een oplossing? Misschien kan jij uitleggen waarom jij het belangrijk vindt dat er geborsteld wordt. Luister ook naar haar argumenten, als ze die heeft, hoe klein ze ook is. Vertel haar dat jullie samen oplossingen gaan bedenken. Keur niks af wat zij zegt, hoe erg de ideeen ook botsen met jouw ideeën. Als ze niet met oplossingen komt, noem er zelf dan een aantal (ook gekke, niet realistische). Kies daarna een oplossing die voor jullie beide oke is. Dat moet een voorwaarde zijn om rekening met elkaars wensen te houden. Door haar serieus te nemen nemen, voelt ze dat ze zichzelf kan zijn met een eigen mening/ autonoom. Dan is misschien de angel al uit het probleem. Of misschien kom je achter een achterliggende reden. Hopelijk komen jullie eruit! Succes!”
~ Anoniem

Samen een oplossing zoeken

“Ik zou samen met Nina naar een oplossing zoeken. Daarvoor moet je weten hoe zij dit probleem ervaart. Probeer erachter te komen waarom ze niet gekamd wil worden. Erken en respecteer haar beleving. Geen ja,maar 🙂
Verder zou het kunnen dat het een rol speelt dat jij een lichte obsessie hebt hiermee, zoals je zelf zegt. Onbewust kan zij daardoor dwars liggen zonder dat ze zelf misschien snapt waarom.
Een uitnodiging aan jou om te onderzoeken hoe dat zit bij jou. Waar komt het vandaan? Wat levert het je op? Wat zou er gebeuren als je er niet meer aan toegeeft, aan het idee dat het erg belangrijk is? Hoe zou je zijn zonder die overtuiging, die obsessie? Dat soort vragen. Het kan je veel opleveren om te onderzoeken. En het kan ook zomaar het probleem oplossen. succes!”
~ Karla Mooy

Onderliggende reden

“Heb je de no tears brush van Tangle Teezer al geprobeerd?
Dat werkt voor ons 🙂 Andere dingen om te proberen zijn: uitleggen dat haar verzorgd OF kortgeknipt moet worden en haar dan laten kiezen, harder aan je controle probleem op dat vlak werken, haar breiden zodat er geen klitten komen.. Eerlijk gezegd zou ik vooral proberen te begrijpen waarom ze niet wilt: er je altijd een onderliggende reden.. Als je dat dan begrijpt kan je naargelang de reden met een betere oplossing komen. Veel succes!”
~ Anoniem

Het nieuwe dilemma

Ik ben moeder van een zoon van 3 en nu zwanger van mijn tweede. De laatste tijd lees ik steeds meer over wel of niet vaccineren. Mijn oudste is gewoon gevaccineerd, maar bij de tweede twijfel ik. Zullen we uitgesteld gaan vaccineren, zullen we wel of niet vaccineren? Mijn oudste had nooit veel last van de vaccinaties, maar je leest nogal eens nare dingen die kunnen gebeuren. Wij leven verder wel gezond thuis. Mijn man vindt dat we gewoon moeten vaccineren, maar ik twijfel. Wat is wijsheid?
~ Liever anoniem

Wat zou jij doen?

Via Facebook, Twitter of via e-mail kun je jouw eigen dilemma, maar ook jouw reactie kwijt. Dat mag eventueel anoniem, zolang je naam maar wel bekend is bij de redactie. Eens in de zoveel tijd publiceren wij een opvoeddilemma, dus als je er zelf een hebt: laat het vooral weten!

Deel je liefde
Joyce van den Bogaard
Joyce van den Bogaard

Redacteur bij hetkind.org, moeder van een puberdochter en een kleuterzoon, Montessori-adept, serie-binger, wikipediaverslinder, gadgetfreak en geïnspireerd in opvoeden en het leven door Alfie Kohn.

Artikelen: 27

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud