Vijf manieren om beter te communiceren met je kind

Loop jij ook wel eens vast als je met je kind praat? Wat stond er ook alweer in dat boekje? Wat kan ik het beste zeggen? Met deze vijf tips hou je de communicatie open, respectvol en effectief.

Soms loop ik echt vast als ik met mijn kinderen praat: omdat ik te boos ben, omdat ik in oude patronen schiet of omdat mijn kinderen me totaal verrassen en ik even niet meer weet wat ik terug moet zeggen. Met deze simpele tips kun je het gesprek met je kind meer verdieping geven en prettiger laten verlopen.

  • Verplaats je in je kind

Je kind heeft nog niet de levenservaring of de verbale vermogens die jij hebt. Het is goed om je daarom in je kind te verplaatsen en op zijn of haar niveau te communiceren.

  • Richt je op het gevoel

We zijn geneigd om te reageren op wat we horen en wat we willen zeggen. Door je te richten op het gevoel achter de woorden, verandert de dynamiek van het gesprek.

8930532989_317a0a7a80_z
Foto: davitydave
  • Accepteer verschillen

Hoe klein je kind ook is: hij of zij heeft recht op een eigen mening. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, zolang je maar met elkaar in verbinding blijft.

  • Luister

We willen vaak raad geven, vragen stellen, opmerkingen maken, onze mening geven. Maar geef je kind de tijd om uit te praten en probeer echt te luisteren, in stilte, zonder waardeoordeel.

  • Vat samen

Als je kind klaar is, probeer in je eigen woorden de kern van wat hij of zij heeft gezegd samen te vatten. Vraag dan of je het zo goed begrepen hebt.

En welke tips werken goed in jouw gezin?

Deel je liefde
Gabriëlle Jurriaans
Gabriëlle Jurriaans

Ooit ben ik begonnen als jeugdhulpverlener, maar heb me de laatste jaren helemaal op het schrijven gericht. Ik schreef eerder stukken over opvoeding voor onder andere NRC Next, De Groene, Vonk/ Volkskrant en voor verschillende tijdschriften en websites. Momenteel werk ik aan een boek en wil ik nieuwe projecten ontwikkelen, met name op het gebed van internetjournalistiek. Ik geniet erg van mijn twee 'knurften' waar ik elke dag van leer.

Artikelen: 58

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud