Tips voor in de meivakantie

Voor veel basisscholieren is deze week de meivakantie begonnen. Het ziet ernaar uit dat het niet de warmste meivakantie ooit gaat worden. Maar vakantie is vakantie, ook als je je winterjas nog even aan moet. Wij van KROOST zijn warm voorstander van af en toe eens een dag bezinning, rust, verveling of mijmeren. Maar omdat we er ook graag op uit trekken met onze kinderen, hebben we speciaal voor de komende weken een (onvolledige) lijst met onze eigen lievelingsvakantiedingen samengesteld.

Dierentuin: de Apenheul

Het is weer lente, en dat betekent dat De Apenheul weer voor het seizoen geopend wordt. In de leukste dierentuin van het land kan je gorilla’s en chimpansees bekijken, wolapen, halfapen en nog veel meer. De Apenheul is met veel ruimte opgezet zodat de dieren niet in hokken, maar in bomen zitten. En in je tas, want sommige apen kan je van heel dichtbij bekijken. Correctie, sommige apen komen jou van heel dichtbij bekijken. Dus, als je ook eens gevlooid wilt worden: Kom naar de Apenheul in Apeldoorn. Op de website staat een reuze handige druktemeter, die ik helaas nog niet heb uitgetest. Leuk voor alle leeftijden.

Theater: Mariken

Theatergroep Kwatta speelt Mariken, naar het boek van Peter van Gestel. Het verhaal speelt in de Middeleeuwen. Mariken wordt als baby te vondeling gelegd. Zij groeit op bij Archibald, die een teruggetrokken bestaan in het woud leidt, en de geit Sofie. Vast geen toevallig gekozen naam, aangezien Sofie ‘kennis’ betekent en Archibald Mariken geheel tegen de gebruiken van die tijd leert lezen en schrijven. Als geit Sofie overlijdt, gaat Mariken op zoek naar een nieuwe geit, ontmoet allerlei mensen, en leert over verwantschap en wat werkelijk telt in het leven.

Wij gingen erheen met onze kinderen van elf, acht en drie. De voorstelling is gericht op kinderen vanaf zes jaar, maar ondanks dat Peuter ongetwijfeld niet het hele verhaal heeft begrepen, heeft ze gefascineerd gekeken, gelachen, en geluisterd naar de muziek van de band. De oudste twee kenden al veel van de acteurs uit de tv-serie ‘welkom in…. (De Gouden Eeuw, de IJzeren Eeuw, bij de Romeinen)’, wat ze op zichzelf al hilarisch vonden. Hun verwachting dat het dus erg grappig moest zijn werd meer dan waargemaakt. Toppunt van de avond volgens hen: De wagenspeler die Maria speelt (gespeeld door Rogier van het Hout). En als je wilt weten waarom Peuter het nog de hele week over navels heeft gehad: Ga kijken! De voorstelling speelt nog tot en met 8 mei in verschillende theaters.

Maken en doen: de Spelerij

In Dieren (Gelderland) staat in het bos een wonderlijke speel- en ontdektuin, de Spelerij. Hier worden kinderen uitgedaagd om te spelen in en met speeltoestellen die door kunstenaar Jos Spanbroek zijn gemaakt van onverwachte materialen: Een draaimolen van kruiwagens, een klimkasteel met bowlingballen op de muren, een klauterdraak van oude banden en enorme kabelhaspels. Het hele park ademt een sprookjesachtige creativiteit. In de Uitvinderij kunnen de kinderen zelf aan de slag: Met echte gereedschappen mogen zij hout, plexiglas, piepschuim of karton bewerken, en kinderen van 10 jaar en ouder kunnen er zelfs metaalbewerken. Voor de lunch kun je er zelf broodjes bakken.

Thuis: Dinotuin

Ook thuis is er genoeg te doen. Wat dacht je van een heuse dinotuin in je achtertuin? Neem een stukje grond of vul een grote teil met aarde (ook op het balkon handig), plant mini-bomen (een jonge buxus bijvoorbeeld, kost weinig maar groot effect), graaf een binnenzee, maak een strandje met zand, wat kiezels en keien erin en zet je dinosaurussen in hun natuurlijke omgeving. Dit is ook te doen met een elvenwereld, sprookjesbos, de modepoppen van je grote zus, het keukengerei of wat je maar verzint.

2512334359_62e6a8a231_z
Foto: Dan4th Nicholas

De natuur, de natuur

Ook als de zon niet schijnt, als het regen (misschien zelfs hagelt), als de wind om je oren giert en de plassen zo diep zijn dat je de bodem nauwelijks kunt zien, is het heerlijk en gezond om naar buiten te gaan. Onze kinderen vinden het altijd geweldig om te picknicken. Bij echt nat weer kun je dat natuurlijk ook binnen doen, maar buiten eten, al is het maar op een bankje in het park, is altijd leuker dan aan tafel. Met een warme trui en een degelijk regenpak is het onder alle omstandigheden goed boswandelen, duinstruinen of strandjutten. En hoe onstuimiger het weer, hoe rustiger het buiten is. Doe er je voordeel mee.

 

Deel je liefde
Linda Rikkers
Linda Rikkers

Begon haar loopbaan als Creatief Therapeut en communicatietrainer. Ontdekte bij BOVA borstvoedingsmagazine haar liefde voor schrijven, is vaste blogger voor Dragen&Voeden en losse schrijver voor diverse ouderschapsmedia. Zij is babykenner met bijzondere belangstelling voor de link tussen hechting, hersenen en immuunsysteem. Start binnenkort met workshops en lezingen via Lindar, Creatief Ouderschap. Leerde misschien nog wel meer van haar drie kinderen dan zij van haar.

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud