Overlevingsgids voor de feestdagen

December is heel veel dingen, maar ontspannen is er meestal niet een van. Vanaf Sint Maarten tot Oud en Nieuw: het is een sprint in de zesde versnelling voor de meeste ouders. Hoe houden we het gezellig zonder ons verstand te verliezen?

Degene die ooit bedacht heeft dat een puik plan was om het feestdagenseizoen samen te laten vallen met het griepseizoen had zelf vast geen kleine kinderen. Mijn lijf doet het al niet best op die korte en donkere dagen, en de ultrakorte nachten (want drie keer beddengoed uitspoelen om het warme braaksel eruit te krijgen, of rechtop in je bed bij hoestbui 284 waarvan je vreest dat ze erin blijven hangen) fungeerden de afgelopen weken als de kers op de toch al ingezakte taart. En dan moet ik ook nog vol goede moed de zelfgemaakte lantaarns maken. Helpen met de Sinterklaasviering op school. Midden in de nacht wakker schrikken omdat ik een schoencadeautje vergeten ben. Kerstpakket maken voor de oppas-oma’s. Oh help, nieuwe jurken bestellen voor het kerstdiner op school (nee, die jurk van vorig jaar past niet meer, en nee, ze kunnen niet ‘gewoon’ een jurk aan die in de kast hangt. Ik heb pre-tieners in huis ja!). Oh chips, is ze serieus volgende week al jarig ook?! Wat gaan we trakteren (ook op de scouting? Echt meis?!), waar het partijtje vieren?

We leven nog, hoera!

We zijn al op de helft van de maand, en we leven nog. Al voel ik me onderhand wel een medisch wonder door het feit dat ik nog overeind sta. Houd het simpel – dat is mijn nieuwe mantra. Een feestje op de manege (hoef ik zelf niets te doen), een makkelijke traktatie (bakje popcorn, altijd een hit), mensen bij ons thuis uitnodigen voor de kerst en ze ook nog eens zelf eten laten meenemen, oud en nieuw op de bank met ons vijven: zo houden we allemaal ons verstand en hebben we er als het goed is ook nog wat lol aan.

Eerlijk: deze versimpeling van de feestmaand is er wel noodgedwongen gekomen. Volle familiedagen met kamers bomvol mensen, ingewikkelde menu’s, ambitieuze uitjes: been there, done that. Het verschilt natuurlijk per gezin en per kind, maar mijn meiden kunnen best van de leg raken van al die onvoorspelbare dagen vol verrassingen en doorbroken routines. Buiten de deur, in grotere gezelschappen, raken ze sneller overprikkeld en gestrest, gooien hun kont tegen de krib, gillen, schreeuwen en ruziën. Vorig jaar, we woonden net twee weken in ons nieuwe huis in een nieuwe woonplek, besloten we op 31 december gewoon thuis te blijven. Met een oliebol op schoot een film kijken, spelletjes aan tafel, na middernacht naar buiten om vuurwerk te kijken: het was de leukste en meest relaxte Oud en Nieuw ooit. Voor herhaling vatbaar.

Tips

Met wie jij de feestdagen ook doorbrengt, met of zonder andere volwassenen en kinderen, en waar ook in eigen of buitenland, hier een paar tips (ik heb ze schaamteloos gekopieerd. Versimpeling, ik zei het al.) om het feestgedruis soepel te laten verlopen (geen garanties, sorry :))

  • We leven niet in een reportage in de Allerhande, vol perfect gedekte tafels en zoet glimlachende kindertjes. Echte ouders krijgen echte feestdagen, inclusief een chagrijnige opa, ontplofte keuken en activiteiten die je moet overslaan omdat je peuter nog een middagdut nodig heeft.
  • Doe alleen die dingen waar je van gaat glimlachen. Dus geen verplicht sociaal gedoe. Zeg eens nee, hoe spannend dat ook is.
  • Duik er ook eens vroeg in. Samen, bij voorkeur.
  • Neem als het kan vrij tussen kerst en Oud en Nieuw. Prop die dagen niet vol activiteiten, maar focus op je gezin.
  • Vergelijk jezelf niet met andere gezinnen.
  • Toets je verwachtingen; zijn ze realistisch? Een vijfgangenmenu met drie kleine kinderen? Echt?
  • Merk je dat je bui omslaat van liefdevol naar venijnig? Stop met wat je doet: groepsknuffel (oh mijn hemel, wat een zoetsappig stukje wordt dit! Maar echt, een groepsknuffel werkt!).
  • Lach om wat er mis gaat. Want mis is het toch al gegaan.

 

KROOST wenst iedereen een geweldig, gekkig, buitensporig liefdevol en onwaarschijnlijk allemachtig prachtig 2017. Dank voor het lezen, reageren en delen – en tot volgend jaar!

3iezsaxmzzs-jamie-street
Foto: Jamie Street

 

Deel je liefde
Annemiek Verbeek
Annemiek Verbeek

Vindt van alles over van alles, maar schrijft als freelance journalist vooral over opvoeding, onderwijs en (geboorte)zorg. Probeert her en der ook wat in de praktijk te brengen op/met twee schoolgaande dochters van 10 en bijna 8 en een heerlijke peuter van 3.

Artikelen: 36

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud