Ouders Natuurlijk! Beurs

Met drie vrouwen sterk was KROOST zaterdag 6 juni aanwezig op de Ouders Natuurlijk! Beurs. We kregen enorm veel leuke reacties van mensen die KROOST al kenden. Bedankt daarvoor! We zitten duidelijk op de goede weg en gaan lekker op deze voet verder.

Naast het kletsen met bestaande lezers hebben we KROOST ook bij veel nieuwe mensen kunnen introduceren. De flyers vlogen erdoorheen! Dat was voor een groot deel overigens aan onze Suzan te danken. Zij bleek een natuurtalent in het flyeren te zijn.

Workshop

Aan het einde van de ochtend gaven Linda en Hiranthi samen een workshop (Onvoorwaardelijk Ouderschap in de praktijk). In de aankondiging op de website van de Ouders Natuurlijk! Beurs stond dat het aantal deelnemers maximaal 12 deelnemers zou zijn. Dat bleek in de praktijk toch even anders te gaan. De workshop was in de Veluwezaal en eenmaal daar bleek de zaal vol te zitten. Eigenlijk meer dan vol: er waren niet genoeg stoelen. Uiteindelijk startten we de workshop met 21 personen, 9 meer dan we hadden verwacht.

We speelden het onderhandelingsspel van de sinaasappel: hoe je door goed op tafel te krijgen wat ieder nodig heeft, vaak tot een win-win oplossing kunt komen. Oftewel: hoe zoek je naar gezamenlijkheid, wat we zelf de ‘we-cloud‘ hebben gedoopt.

Gaandeweg ontwikkelde het gesprek zich naar de vraag hoe om te gaan met botsende belangen, wat als er geen win-win oplossing is? Tussen kinderen onderling, of tussen jezelf als ouder en je kind? Een van de moeders vertelde, na het onderhandelingsspel, dat ze het moeilijk vond om zo nu en dan de sinaasappel voor zichzelf te houden, zonder schuldgevoelens. Hiranthi merkte op dat het steeds schuldig voelen bij het houden van de sinaasappel een verkeerd beeld schept bij het kind. Die zou dan de associatie krijgen dat de sinaasappel kiezen, dus het ruimte voor jezelf nemen wanneer dit nodig is, met schuldgevoelens samen hoort te gaan. Dat het normaal is dat je jezelf schuldig voelt over het zo nu en dan jezelf verkiezen boven iemand anders. Dit bleek een eye-opener voor in ieder geval een van de deelnemers (dit kwam ze later nog even vertellen).

De input van de deelnemers van de workshop was groot, en hebben we als Kroost-team zeer gewaardeerd.

Lezingen

Vroeg in de middag gaf Linda haar lezing over het koesteren van onze baby’s, en het positieve effect van lichaamscontact op de ontwikkeling (Koestering, goed voor baby’s, nu en later). Uit de vragen achteraf bleek hoezeer de angst voor verwenning nog steeds veel ouders onzeker maakt. Een arts van Kind&Gezin kwam nog vertellen dat ze zich gesteund voelde in haar aanpak om ouders te vertellen dat baby’s nabijheid nodig hebben.

Hiranthi gaf aan het einde van de middag haar lezing over waarom Onvoorwaardelijk Ouderschap juist nu zo opgepakt wordt in onder andere de mainstream media (Onvoorwaardelijk ouderschap in een voorwaardelijke maatschappij). Beide lezingen werden druk bezocht. Wat een eer om voor zoveel mensen te mogen staan!

Sfeerimpressie

Gelukkig zat het weer enorm mee, waardoor het veld en de kinderactiviteiten buiten ook optimaal benut konden worden. Wat was het een heerlijk gezicht, zoveel gedragen kindjes en liefdevolle ouders om ons heen! En natuurlijk was het ontzettend leuk zoveel enthousiaste ouders en professionals te spreken over KROOST.

Het was een prachtige en zeer geslaagde dag en we zitten vol ideeën voor de volgende keer! Kijk hier naar een mooie sfeerimpressie, gemaakt door de organisatoren van de beurs.

 

Deel je liefde
Hiranthi Herlaar
Hiranthi Herlaar

Hiranthi is Maker van KROOST, eigenaresse van Onexa, Liefdevol Opgroeien, en blogger bij HetKind en Stichting Hoogbegaafd!. Daarnaast schreef ze tips voor Opgroeien in verbondenheid, voorheen een project van Educare (niet meer online).

In het dagelijks leven denkt, schrijft en praat ze veel over opgroeien in het algemeen. Van de ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen, tot de persoonlijke ontwikkeling van volwassenen en de invloed van hun jeugd en huidige omgeving daarop.

Artikelen: 18

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud