Graag wil ik een vraag bij jullie neerleggen, ik blijf liever anoniem omdat veel mensen in mijn omgeving continu commentaar hebben. Onze dochter van 2 jaar en 8 maanden bijt/slaat onze dochter van 9 maanden wanneer zij moe is,haar zin niet krijgt, aandacht wil. Ik vind het erg lastig om hier een goede manier van omgang te vinden. Ik wil uiteraard het liefste dat zij het niet weer doet. Alleen haar straffen of tegen haar schreeuwen wil ik niet. Haar vader kan er erg boos om worden en het terug doen (zachter) oid, hier sta ik totaal niet achter. Alleen wat is dan wel de oplossing?
~ Anoniem
Wat zou jij doen?
Via Facebook, Twitter of via e-mail kun je jouw eigen dilemma, maar ook jouw reactie kwijt. Dat mag eventueel anoniem, zolang je naam maar wel bekend is bij de redactie. Eens in de zoveel tijd publiceren wij een opvoeddilemma, dus als je er zelf een hebt: laat het vooral weten!
Zelf ook een dilemma?
We willen je oproepen je dilemma’s vooral aan ons toe te sturen. Dat mag ook anoniem! Na een week zie je dan de antwoorden van collega-ouders!
De antwoorden
Het dilemma leverde veel prachtige en inspirerende antwoorden op, waarvoor hartelijk dank. Omdat de antwoorden allemaal zo mooi waren, vind je hier een integrale weergave!
Zie het als een leerproces
Je dochtertje heeft iets te leren, beschouw het ook zo. Boos worden helpt niet, terugdoen werkt inderdaad al helemaal averechts. Het gaat ook niet om snappen, het gaat om gedrag afleren en iets anders aanleren. Daar moet je haar bij helpen. Inderdaad aandacht vestigen op wat het met de baby doet. En zelf denk ik eigenlijk dat je haar dus niet alleen kunt laten met de baby, zolang ze het nog niet onder controle heeft. Dat kun je haar ook uitleggen. “Ik wil niet dat je je zusje pijn doet. Ik zie dat je het nog moeilijk vindt om dat niet te doen, dat moet je nog leren”. En geef alternatieven “als je boos bent, zeg dan maar ik ben boos”, ‘als je wilt slaan, sla dan maar op …”, enz. En daarnaast is het de moeite waard om te kijken of je erachter kunt komen wat er aan de hand is. Op welke momenten gebeurt het? Is ze dan moe of heeft ze aandacht nodig of is ze jaloers, enz. Als je weet wat er achter zit kun je het proberen op te lossen en naar haar toe benomen wat er aan de hand is. “JIj wilt ook graag …, hè?” Het belangrijkste: zie het als een leerproces, trek je niks aan van anderen, raak niet in de stress, maar zorg dat je zelf kalm kan blijven. Daar heeft je dochtertje het allermeeste baat bij.
~ Karla Mooy
Quality time
Misschien voelt ze zich achter gesteld en helpt het al door haar bijvoorbeeld wat quality tijd te geven 1 op 1 aandacht alleen voor haar.
~ Tamara
Focus op slachtoffer
ik focus op slachtoffer ipv dader. troosten kalmeren, bij ons werkte het zo uit dat peuter spontaan zijn excuses aanbood.
~ Corrie
Erkennen en vragen stellen
Herkenbaar probleem. Hier zijn ze 3 jaar (meisje) en 14 maanden (jongen). Je kind slaan en en er tegen schreeuwen geeft een verwarrende boodschap. Wat wij doen is vragen wat zijn er zelf van vindt als iemand haar slaat. We erkennen ook haar achterliggende gevoel. (Terwijl ik dit type hoor ik dat mijn kleine man weer een flinke klap te incasseren krijg dus kon meteen weer een gesprekje voeren). We stellen vragen om haar er zelf over na te laten denken. Ook geven we altijd het alternatief van op iets slaan wat zacht is en geen pijn kan hebben (bank, zitzak, bed). Het zorgt er niet voor dat ze helemaal stopt met slaan, maar ze houdt zich sinds zichtbaar in een voelt zich ook niet tof als het mis gaat. De jongste is nu op een leeftijd dat hij terug slaat, duwt en uit daagt. Dat laat ik een beetje gebeuren. Ze moeten leren met elkaar te communiceren en grenzen te stellen en die van anderen te accepteren.
~ Sarah
Plezier
Pleziermomenten creeeren tussen de twee kids?
~ Hester
Nooit terugslaan
Om geweld de wereld uit te helpen, en dus ook je kind het af te leren, weet ik zeker dat je als ouder nooit mag slaan. Alleen op de sport-mat en dat laat ik zien, zeg dat dat alleen mag (en dan ook in gelijke gewichtsklasse).
Omdat ik vermoeidheid, aandacht en wens als enkele redenen zie voor het slaan, hoop ik dat je ermee kunt experimenteren. Als er geslagen wordt (werd bij mij) dan zei ik dat alleen aaien mocht of lief zachtjes bij het aanraken. En dit misschien samen doen.
Bij vermoeidheid, zeker namiddags, ben ik veel makkelijker met de TV geworden. Ook een appelflauwte vul ik met een appel of een soepstengel ofzo. Uiteindelijk moet je ervoor kunnen zorgen dat de aandacht verlegd wordt en iets van rust genomen kan worden.
Bij het argument aandacht kun je er wellicht achter komen welk gevoel van onbehagen er is dat omgebogen “moet ” worden. (Hoe wil de peuter die aandacht ingevuld hebben, en kun je ervoor zorgen dat ze kan vertrouwen op een toezegging: eerst maak ik dit … af, dan gaan we doen wat jij wilt, of lezen of dergelijke, gebruik een kookwekker, die werd bij mij als hele eerlijke neutrale scheidsrechter gezien en was heel rustgevend). En laten terugkijken dat ze net samen een uur bezig zijn geweest helpt misschien ook bij relativeren.
Bij “zin krijgen” heb ik vrij snel, omdat ik het zo treffend vond, het liedje van de Stones vertaald. En er een beetje mee geplaagd. ” Kijk maar, er is zelf een speciaal liedje voor”. You can’t always get what you want, you get what you need.
Ook hebben Bert&Ernie leuke liedjes als: Wat zal ik doen. Want hoe oud je ook bent, het begint al jong. Ze kunnen alles willen, maar eerst het één en dan het ander. Of La la lepel en veel meer. En als iets in verband met mijn waarden-stelsel (Veiligheid, Gezondheid en Welzijn) in conflict komt, leg ik dat uit, dat het de grens is. Dat er hele vervelende gevolgen zijn op korte of lange termijn als…
En wat als de grens wordt overschreden na uitleg? Dan is er wel de Y- keer waarschuwing, de laatste waarschuwing en anders in de hoek zo oud als je bent in minuten (Nanny Jo, oei hoe verwerpelijk dan ook). Bovendien, heb ik/hebben we, bepaald dat lichamelijk andermans integriteit iets aandoen betekent; zonder waarschuwing in de hoek.
Eerlijk gezegd weet ik niet meer of het op die leeftijd van 2,5 jaar al zo expliciet in de hoek was.
Behoeftes liggen wel altijd achter de strategie. Ook bij die van slaan.
~ Monique Willems
Volgende week weer een nieuw dilemma (en stuur er vooral ook een in als je er een hebt)