Mijn kind krijgt tandjes en wil niet slapen. Wat nu?

Wat is nou echt onvoorwaardelijk en het beste voor een kindje van 10 maanden met tandjes op komst? Mijn zoon is doodmoe. Als we hem beneden en wakker houden is hij heel blij, maar dus wel moe, maar in bed leggen is een grote ellende (lees: huilen, schreeuwen, krijsen). Dentinox werkt niet en ik wil niet elke keer een zetpil geven tegen de tandpijn. Laten huilen vind ik ook geen optie. Alvast superbedankt!
~ Sanne

De antwoorden

Het dilemma leverde veel prachtige en inspirerende antwoorden op, waarvoor hartelijk dank. Omdat het er zoveel waren, hebben we een selectie moeten maken. Deze vind je hieronder!

Samen slapen

Ik laat mijn dochter bij zulke grote ongemakken bij mij slapen. Ben geen voorstander van pijnstilling zo lang een kroel avond en evt een borstvoedingsijsje (koud bijtringetje ook handig of lekker soppen op een nat, koud, washandje) nog helpt. Zo lig ik nu alweer een uur met een wakkere dochter van 4 maanden met hetzelfde probleem. Sterkte.

~ Kim

Druppels, barnsteen, borstvoeding

Volgens mij is er weinig ‘onvoorwaardelijks’ aan dit advies, maar het werkt bij ons wel: Chamodent druppels van VSM! Verder heb ik vaker gehoord dat barnsteenkettinkjes helpen. En natuurlijk borstvoeding, mocht je die (nog) geven. Pijnstillend en rustgevend, door de stofjes die erin zitten en het zuigen zelf. Succes en hopelijk slaap lekker!

~ Naomi Steinen

Wees er voor je kind

Ik zou willen dat het consultatiebureau dit eens opnam in hun Groene Boekje: bijna alle kinderen krijgen rond de negen maanden slaapproblemen. Het zou kunnen dat het tandjes zijn, maar kinderen maken ook rond die tijd een psychologische ontwikkeling door, van baby naar dreumes. Ineens moeten nieuwe indrukken heel anders verwerkt worden en gebeurt er van alles in dat kleine brein. Vasthouden aan je routine en voorspelbaarheid geven je kleine in elk geval wat houvast. En wat prikkels reduceren is nu misschien extra prettig.

Wat je verder zou kunnen doen? Er vooral zijn voor je kind (laten huilen zou ik in elk geval proberen te vermijden, daarvan weten we dat het erg veel stress oplevert voor je kind) en ook je eigen grenzen in de gaten houden. Niemand is er bij gebaat als jij op je tandvlees loopt. Is er een lief familielid of kennis die een nachtje zou willen oppassen, zodat je kunt bijtanken? Het gaat echt over, maar in de tussentijd hoop ik dat je een paar aardige mensen om je heen hebt, die deze periode wat kunnen verlichten.

~ Gabriëlle

Draagdoek

Draagdoek of mee naar bed nemen. herken het wel het blij en moe opblijven. als mijn baby/dreumes stuitert doe ik haar in de scc (ergon. drager) en slaapt ze binnen tien minuten en leg ik haar voorzichtig over in bed en dan slaapt ze vaak de nacht door.

~ Corrie

Koude worteltjes of een bijtring

Heb je hem al koude worteltjes gegeven? Of zo en bijtring doe je kunt koelen? Ze bijten dan graag een daardoor komen de tanden eerder door.

Bij dit soort momenten gooien wij hier gewoon het ritme tijdelijk om. Extra slaapje overdag en savonds lekker met papa en mama mee naar bed.

Het is best wel beangstigend als je lichaam je zo veel pijn doet.

Tevens kunnen kindjes er prima tegen om eens even moe te zijn. Dit halen ze op een ander moment vanzelf weer in door dan wat langer te slapen

~ Maaike

Homeopathie

In de (ergonomische) draagdoek. Kunnen ze slapen en toch dichtbij je zijn. Met homeopatische zetpillen van HEEL (viburcol) vind ik het geen probleem om ze regelmatig (lees 1x per dag, werken ongeveer 24 uur) een zetpil te geven.

~ EvelineDe antwoorden op het vorige dilemma, over hoe je kind in beweging te krijgen, vind je hier.

Deel je liefde
Joyce van den Bogaard
Joyce van den Bogaard

Redacteur bij hetkind.org, moeder van een puberdochter en een kleuterzoon, Montessori-adept, serie-binger, wikipediaverslinder, gadgetfreak en geïnspireerd in opvoeden en het leven door Alfie Kohn.

Artikelen: 27

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud