Eerste hulp bij vaderschap

Veel boeken voor aanstaande vaders zijn er niet, laat staan léuke boeken. Annemiek las 'Vadersboek, eerste hulp bij vaderschap' van Gerard Janssen en was, ondanks wat kleine kanttekeningen, positief verrast.

Veel boeken voor aanstaande vaders zijn er niet, laat staan léuke boeken. Annemiek las ‘ Vadersboek, eerste hulp bij vaderschap‘ van Gerard Janssen en was, ondanks wat kleine kanttekeningen, positief verrast.

Gerard Janssen heeft drie kinderen en is enthousiast over het vaderschap. Echt enthousiast. Dus geen vader die stelt dat het pas lachen wordt als je kind een jaar of drie, vier is. Geen vader die onnozele grappen maakt over de hormonale toestand van zijn zwangere vrouw en de rol van een man bij de opvoeding reduceert tot een robbertje stoeien voor het slapen gaan. Nee, Janssen koos er bij de eerste van zijn uiteindelijk drie kinderen voor om in het diepe te springen, om samen met zijn vrouw alles uit te vinden en het nog leuk te vinden ook.

vadersboek-eerste-hulp-bij-vaderschap

Ondertussen heeft hij die blijheid op tal van andere mannen overgedragen, want hij schrijft de ene na de andere bestseller over het (aanstaande) vaderschap de schappen in. In de herkenbare, luchtige en met leuke illustraties verrijkte huisstijl van uitgeverij Snor, zien al zijn boeken (o.a. Het zwangerschapsboek voor mannen, Dochters! En Zoons!) er uit als perfecte (kraam)cadeautjes.

Een beetje recyclen is onvermijdelijk als je zoveel boeken over hetzelfde onderwerp schrijft, maar Janssen weet er toch elke keer weer een nieuwe twist aan te geven. Bijvoorbeeld door, zoals in dit meest recente boek, weer andere deskundigen te interviewen dan in vorige boeken. De pagina’s worden afwisselend gevuld met persoonlijke anekdotes, geinig geïllustreerde ‘checklists’ (is het poep?), historische weetjes over het vaderschap en interviews met deskundigen. Oké, de nadruk op aangeboren verschillen tussen jongens en meisjes is wat stereotype. En de nadruk op het dierenrijk en evolutie verraden een lichte voorkeur voor de ‘nature-kant’ van het debat. Het zijn kleine kanttekeningen, meer niet.

Het belangrijkste aan de vader is niet dat hij een man is, maar dat hij een ouder is.

Janssens liefdevolle adviezen zijn een verademing. Hij pleit pagina na pagina voor een actieve vaderrol die niet onder doet voor die van de moeder. Bij monde van professor Michael Lamb, die in Cambridge al decennia lang onderzoek doet naar het vaderschap, stelt hij dat mannen en vrouwen hun kinderen op gelijksoortige wijze beïnvloeden. ‘De persoon die het meest betrokken is bij de opvoeding, heeft over het algemeen ook de meeste invloed. Of het nu de vader of de moeder is: het zwaarst wegen betrokkenheid, zorg en toewijding. Het belangrijkste aan de vader is niet dat hij een man is, maar dat hij een ouder is.’

Er zijn meer praktische, realistische en humoristische tips en adviezen. 1: Doe zoveel mogelijk met de moeder samen. Zij weet ongeveer net zo veel van kleine kinderen als jij. 2. neem je kind lekker bij je in bed. 3 Geef je kind verantwoordelijkheid. 4. Zeg niet alleen ‘nee’, maar bied ook een alternatief. Stuk voor stuk prima tips die bij zowel mannen als vrouwen hopelijk een zaadje planten om meer lol te hebben bij het opvoeden van hun kinderen. ‘Neem geen adviezen aan uit boekjes met adviezen’- is het slotadvies uit het boek. In verreweg de meeste gevallen heeft Janssen hierin meer dan gelijk. Voor de adviezen in zijn boekje mogen we voor deze keer een uitzondering maken.

Deel je liefde
Annemiek Verbeek
Annemiek Verbeek

Vindt van alles over van alles, maar schrijft als freelance journalist vooral over opvoeding, onderwijs en (geboorte)zorg. Probeert her en der ook wat in de praktijk te brengen op/met twee schoolgaande dochters van 10 en bijna 8 en een heerlijke peuter van 3.

Artikelen: 36

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud