Naar de pagina-inhoud

De pester gepest


  • 1 tot 2 minuten
  • 337 woorden
  • Suzan Put

Soms kom je een bericht tegen waar je haren van overeind gaan staan. Niet van enthousiasme, maar eerder van frustratie of boosheid. Dat gebeurde me ook bij een bericht over de zogenaamde Bullycheck. Want wat stond daar nu eigenlijk geschreven?

De Bullycheck vraagt scholen om zich aan te sluiten bij hun initiatief. In het kort houdt dit in dat bedrijven later via Bullycheck na kunnen gaan of de kinderen die zijn komen solliciteren voor een stageplek of baan op school wellicht pestkoppen waren. Om ze vervolgens af te kunnen wijzen.
Volgens de stichting is de preventieve werking die uitgaat van BullyCheck op school groot: “Leerlingen denken wel twee keer na voordat ze doorgaan met hun pesterijen.”

Dit is pesten in het kwadraat!

Maar waarom roept dit zo’n weerstand bij mij op? Vooropgesteld: ik ben geen pest-expert. Ik ben ook geen onderwijzer. Ik ben en heb nooit gepest, en ook mijn kinderen zijn geen pesters noch worden ze gepest. Dus wat weet ik er eigenlijk van? Ik kan alleen luisteren naar mijn gevoel en mijn gezond verstand, en dat roept: Bullycheck, dat is pesten in het kwadraat! Het is kwaad met kwaad vergelden, het is terugpakken, en vooral: het gaat voorbij aan alle omstandigheden en oorzaken rondom dat pesten. Het legt de schuld direct bij het kind, waar ik denk dat er ook een grote rol is voor de betrokken volwassenen in de situatie (ouders, docenten, hulpverleners).

Hoe zou het goed kunnen zijn om kwaad met kwaad te vergelden? Wie schiet er met dit initiatief ook maar iets op? Kun je empathie en begrip kweken door kinderen op deze manier te beschadigen? Op welke manier wordt de pester hier geholpen, en hoe leert hij hiermee inzien wat er daadwerkelijk speelt?

Eigenlijk verdient Bullycheck deze aandacht niet eens. Toevallig kocht ik deze week het boek “Alles over pesten” van Mieke van Stigt. Lijkt me een prima aanrader voor meneer Bullycheck!


Joyce van den Bogaard
Redacteur bij hetkind.org, moeder van een puberdochter en een kleuterzoon, Montessori-adept, serie-binger, wikipediaverslinder, gadgetfreak en geïnspireerd in opvoeden en het leven door Alfie Kohn.